Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 16.3.2022 15:55
Čeprav trgovci svarijo, da panika in nakupovanje na zalogo nista potrebna, ljudje množično kupujejo predvsem moko, olje, sol, sladkor in toaletni papir. Teh je po nekaterih trgovinah že zmanjkalo. Kakšno je stanje?

Kot smo poročali, Trgovinska zbornica Slovenije zagotavlja, da oskrba s hrano deluje nemoteno, potrošnike mirijo tudi trgovci. Kljub temu nekateri panično kupujejo zaloge hrane. 

Mnogi se po družbenih omrežjih zgražajo nad paniko ljudi, v zadnjih dneh potrošniki namreč kupujejo večje količine hrane, predvsem moke, soli in sladkorja. 

Kakšno je stanje v trgovinah pri nas?

Čeprav so še včeraj iz podjetja Hofer za uredništvo sporočili da opaznejših sprememb v nakupovalnih navadah kupcev niso zaznali, so danes v Murski Soboti nekatere police skoraj prazne. Primanjkuje predvsem toaletnega papirja in moke.

»Nekoliko višje povpraševanje je sicer zaznati pri olju in moki, kar lahko delno pripisujemo tudi dejstvu, da se je v naših trgovinah minuli vikend pričela akcija zbiranja izdelkov za pomoč otrokom in družinam v stiski v Sloveniji in Ukrajini, ki jo organiziramo v sodelovanju s Slovensko Karitas in bo potekala še prihodnja dva vikenda,« so pojasnili v Hoferju.

Kupce želijo pomiriti, saj ni potrebe po ustvarjanju večjih zalog moke, olja ali drugih živil. Kot razlagajo, pozorno spremljajo razmere na slovenskem in tujih trgih in se hitro prilagajajo morebitnim spremembam na trgu. 

Tudi cene poskušajo ohranjati enake, »do povišanj pa pride le v skrajnih primerih, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno,« še dodajajo.

Hofer v Murski Soboti.
Hofer v Murski Soboti.

Lidl svari, da so zaloge zadostne, a je zmanjkalo toaletnega papirja

Tudi iz podjetja Lidl so sporočili, da so opazili nekaj več povpraševanja po nekaterih izdelkih, »so pa kljub porastu zaloge zadostne in ni potrebe za skrb,« še pojasnjujejo in dodajajo: »V naše trgovine blago dostavljamo dnevno, zato je izdelek, v kolikor slučajno poide, kupcem kmalu ponovno na voljo.«

V Lidlu je danes skoraj zmanjkalo toaletnega papirja.

Prazne police v Eurospinu

V Eurospinu opažajo, da se je v njihovih trgovinah v zadnjih dneh precej povečalo povpraševanje po moki in ostalih osnovnih živilih. Danes so police moke izropane. 

»Razlogov za nakup večjih količin je več, in sicer višanje cen, psihološki vidik, ki je povezan s trenutnimi razmerami v Ukrajini in kopičenjem zalog osnovnih živil pa tudi zbiranje hrane za humanitarno pomoč Ukrajini,« razlagajo v Eurospinu.

Kot smo že poročali, pojasnjujejo, da zaradi povečanega povpraševanja prihaja v njihovih trgovinah do problemov v dobavi, saj dobavitelji niso bili pripravljeni na tako povišanje dostave.

Eurospin v Murski Soboti.
Eurospin v Murski Soboti.

V Sparu primanjkuje soli

V trgovini Spar police s soljo že skoraj prazne. 

»Posledice vojne v Ukrajini so opazne tudi na trgu prehranskih proizvodov, pri čemer se najkonkretneje kažejo na trgu prehranskih rastlinskih olj in mok,« pojasnjujejo v Sparu.

Čeprav se je zaradi povečanega povpraševanja v zadnjih dneh lahko zgodilo, da so bile police z moko bolj prazne kot običajno, pa v Sparu sporočajo, da njihov avtomatski sistema naročanja zazna pomanjkanje določenega produkta v posamezni poslovalnici, zato lahko police hitro napolnijo.

Spar v Murski Soboti.

Jager ostal brez prebranca

Če v nekaterih trgovinah v večjih količinah nakupujejo sol, olje in moko, so potrošniki v Mariboru, v Melju v trgovini Jager dodobra izpraznili police s prebranecem.

Jager, Melje, Maribor
Jager, Melje, Maribor

Mnogi so si zaloge hrane delali v času razglasitve epidemije

Spomnimo. Prazne police v trgovinah spominjajo na začetek marca 2020, ko so bile zaradi razglasitve epidemije trgovine dodobra izropane. 

13. marca je tako po trgovinah zmanjkalo sadja, zelenjave, mesa, olja, kvasa, konzerv in testenin. Prav tako je zmanjkalo mleka in jajc.

Razlog ne le panika, ampak tudi višanje cen?

Razlog za nakupe v večjih količinah pa naj ne bil le panika, temveč tudi podražitve. V zadnjih tednih smo namreč priča rednemu višanju cen, tako goriv kot živil. 

Kljub temu, da trgovci in Trgovinska zbornica potrošnike mirijo, ti pa kupujejo enormne zaloge živil, lahko upamo le, da v naslednjih tednih kupljena živila ne bodo končala v odpadnih zabojnikih. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice