Foto: Branka Keser
Ljubljanainfo
Pet, 25.3.2022 14:00
Po svetu in tudi po Sloveniji se danes vrstijo podnebni protesti. Med drugim so se protestniki zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani, na Trgu svobode v Mariboru, v koprski Taverni in tudi drugod ...

V Ljubljani, Mariboru in Kopru so se danes, ob 11.55, pod sloganom Planet pred profit začeli podnebni štrajki.

Ti potekajo na več kot 600 lokacijah po svetu - v Sloveniji na ljubljanskem Kongresnem trgu, mariborskem Trgu svobode in koprski Taverni -, prisotni pa na njih zahtevajo, da se planet in delovne ljudi postavi pred dobičke.

Kot so za STA dejali v gibanju Mladi za podnebno pravičnost, bodo na njih predstavili zahteve, ki niso tehnični načrt za okrepitev boja s podnebnimi spremembami, ampak smerokaz, ki kaže, da je proti okoljski krizi možno ukrepati.

Gibanje, ki je nastalo po zgledu mednarodnega gibanja Petki za prihodnost (Fridays for Future), je zahteve, s katerimi bi po njihovem prepričanju lahko izšli iz okoljske krize, oblikovalo na petih marčnih podnebnih skupščinah, ki so potekale v Ljubljani, Mariboru, Kopru in preko spleta.

V gibanju so pred shodi poudarili, da niso generacijsko gibanje in da k sodelovanju vabijo vse, saj je pomembno, da gibanje postane množično.

Med pripravami na vseslovenske shode so sicer nagovarjali predvsem dijake, študente in delavce, ki so po njihovem mnenju najmanj krivi za podnebne spremembe, a ob tem plačujejo najvišjo ceno, še poroča STA.

Pri zahtevah so se osredotočili »na zeleni prehod, na tranzicijo od fosilnega kapitalizma v neko sonaravno, bolj solidarno in enako družbo«.

Ob tem poudarjajo, da mora biti zeleni prehod pravičen in ambiciozen ter da naj tisti, ki so krizo povzročili, zanjo še plačajo.

Zahteve so usmerjene v državo, saj je ta po njihovem mnenju edina, ki ima moč, da poseže v trenutni sistem.

Starejše novice