Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pon, 25.1.2021 12:16
Z današnjim dnem so na Gospodarskem razstavišču začeli s testiranjem zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih institucijah, ki se jutri vračajo v vrtce in šole.

S testiranjem so začeli ob 7. uri zjutraj. Do 20. ure zvečer bo 50 zdravstvenih delavcev testiralo 3260 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih institucijah. 

Gneče na prizorišču testiranja ni bilo. Do 11. ure so uspeli testirati 1100 kandidatov, od tega so bili trije pozitivni na covid-19.

Ob ponedeljkih bo na Gospodarskem razstavišču odslej množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na SARS-CoV-2 namenjeno le zaposlenim v vzgojno-izobraževalni dejavnosti.

Vsak izmed kandidatov se mora na testiranje zglasiti v določenem terminu, saj le tako lahko vzdržujejo red in se držijo načrta, pove koordinator testiranja s HAGT in cepljenja proti covid-19  Uroš Zafošnik: "Ko vzgojitelji in šolniki vstopijo v dvorano, jim v najkrajšem možnem času zagotovimo delovišče, kjer poteka odvzem bris. V primeru pozitivnega testa, o katerem je zaposleni obveščen v roku ene ure, je potrebno slediti znanemu protokolu in o tem čimprej obvestiti svojega zdravnika. V obratnem primeru tekom dneva testirani prejme sms sporočilo."
 

O mobilnih enotah za testiranje ne razmišljajo. Zaenkrat na Gospodarskem razstavišču testiranje poteka v dveh dvoranah, na več kot 15 deloviščih. V primeru gneče lahko delovišče še povečajo. Vse poteka gladko in brez zapletov, še dodaja Zafošnik. 
 

Testiranje za splošno populacijo 

Hitro testiranje za splošno populacijo bo do nadaljnjega potekalo od torka do petka, med 11. in 15. uro (sprejem do 13.30 ure). Pred testiranjem pa je možno tudi cepljenje, s katerim začnejo v zgodnjih jutranjih urah. 

Posamezniki, ki se želijo testirati, naj s seboj prinesejo osebni dokument in zdravstveno izkaznico, obvezno je nošenje zaščitne maske. Testiranje je brezplačno, nanj se zaenkrat ni potrebno naročiti.

Osnovni pogoj za udeležbo na testiranju je, da ste zdravi, to je brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal in prebavil. 

V kolikor imate simptome in znake okužbe covid-19 (prehlad, kašelj, vročina, izguba vonja, izguba okusa, prebavne težave) ostanite doma in se posvetujte z osebnim ali dežurnim zdravnikom po telefonu oziroma elektronski pošti in sledite prejetim navodilom.

Starejše novice