Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pet, 26.8.2022 12:50
Odprta kuhna letos praznuje, saj se je konec marca začela njena jubilejna deseta sezona, v Novem mestu pa bodo praznovali že 300. izvedbo kulinarične tržnice, ki se je z leti uveljavila kot najpomembnejši kulinarični dogodek v državi.

To soboto, 27. avgusta, bo Odprta kuhna na gostovanju v Novem mestu obeležila pomemben mejnik, in sicer že 300. izvedbo te priljubljene kulinarične tržnice. 

Mavrica okusov bo obiskovalce med 11. in 21. uro vabila na Glavnem trgu, praznično razpoloženje pa je zavladalo že danes na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer petkovo druženje poteka od 10. do 22. ure. 

Odprta kuhna – ključen del družabnega življenja?

»Če želimo delovati kot generator sprememb na kulinarični sceni, spreminjati dojemanje kulinarike in gostincem omogočati, da se predstavijo čim večjemu številu ljudi, je pomembno, da tega ne počnemo le v prestolnici, temveč tudi drugod po državi,« je dejal Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne.

Odprta kuhna je namreč postala ključen del družabnega življenja in privlačna turistična znamenitost, prav tako pa postavlja temelje trajnostni organizaciji velikih javnih dogodkov. 

»Ponosen sem, da smo v ljudeh uspeli zanetiti radovednost in premakniti meje v načinu doživljanja hrane in uživanja v njej. Če nas hrana povezuje doma, zakaj nas ne bi še na ulici, v mestu, v skupnosti? To potrebujemo – bolj kot kdajkoli prej,« je mnenja Kochavy. 

Ljubljanske posebnosti: ostrige, unikatna keramika in muzika

Današnja Odprto kuhno v Ljubljani predstavlja nekaj novosti, nekaj poslastic, ki jih tam ne najdemo vsak teden, nekateri priljubljeni ponudniki pa se končno spet vračajo s poletnih oddihov. 

»Čisto po praznično se bomo lahko razvajali z ostrigami iz Ateljeja in Chandon Garden Spritzem pri Merit Showroom, si končno spet privoščili legendarna pražena jetrca pri Mihovčevih ali poskusili kakšno novost – denimo bovške krafe ali domače njoke z znamenitim tolmincem iz Čadrga pri stojnici WB – Tavarneta,« sporočajo organizatorji Odprte kuhne.

Svojo ponudbo bo obogatil tudi stari znanec Dnevni bar Pr’ Martinet, ki bo na dodatni stojnici predstavil meso izpod peke. 

Po poletnem premoru se vračajo punce iz Bon Bon Čokoladni atelje, za lepim darilom zase ali za koga nam dragega pa bomo lahko pobrskali pri stojnici Daša’s Pottery, ki se s svojo čudovito keramiko Odprti kuhni pridruži nekajkrat letno. 

Da bo zabava res prava, bo tu še DJ Udo Brenner, ki bo z naborom retro funky muzike od popoldanskih ur naprej skrbel, da se bomo ob zobanju tudi zibali.  

V Ljubljani že 229. izvedba

Danes na Pogačarjevem trgu potekala 229. redna ljubljanska Odprta kuhna oziroma 299. izvedba Odprte kuhne nasploh. 

Štirikrat je ta dogodek spremljal druge prireditve v Ljubljani, denimo European Food Summit ali Evropski teden mobilnosti, projekt pa je od leta 2014 dalje gostoval tudi v sedmih drugih mestih po Sloveniji – v Celju, Kopru, Novi Gorici, na Ptuju, v Novem mestu, Vipavi in Slovenj Gradcu. 

Doslej je ekipa izpeljala kar 70 gostovanj, sobotno gostovanje v Novem mestu bo 71. po vrsti. 

V dosedanjih devetih sezonah je na Odprti kuhni sodelovalo več kot 300 ponudnikov iz vse države, ki so obiskovalcem ponudili več kot 1200 različnih jedi in prodali več kot 4 milijone porcij. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice