Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 12.3.2024 07:04
V zadnjih petih letih je prestolnica dobila kar 1000 hotelskih sob, Turizem Ljubljana pa pogreša več petzvezdičnih namestitev za premožnejše goste.

V zadnjih petih letih je Ljubljana pridobila kar 1000 novih hotelskih sob, še nekaj sto pa jih lahko pričakujemo v prihodnjih letih. V Turizmu Ljubljana  poudarjajo, da je dostopnih dovolj namestitvenih kapacitet, vendar si želijo več petzvezdičnih hotelov.

V zadnjih letih se je odprlo več novih hotelov, med njimi izstopa predvsem Grand Plaza na Bavarskem dvoru, ki nudi  preko 350 sob. Lani je svoja vrata odprl tudi hotel Occidental v novem kompleksu Šumi nasproti ljubljanske Drame, ob koncu leta pa je v središču mesta zrasel tudi butični hotel nad gostilno As.

Podatki kažejo, da je bila Ljubljana v zadnjih letih  deležna znatnega povečanje hotelskih namestitvenih možnosti. Številni so se lotili prenove ali širitve, nekateri hoteli pa so zdaj del znanih svetovnih verig.

V Turizmu Ljubljana ocenjujejo, da je trenutno na voljo dovolj hotelskih zmogljivosti. Poudarjajo, da je povprečna stopnja zasedenosti hotelov v mestu lani dosegla 71,2 odstotka na letni ravni, medtem ko je avgusta, ko je povpraševanje najvišje, dosegla 90,2 odstotka

Štirizvezdični hoteli prevladujejo (51,1 odstotka), sledijo pa jim trizvezdični hoteli (42,2 odstotka). Kljub temu si želijo večjo raznolikost hotelske ponudbe in več petzvezdičnih možnosti, ki so pomembne za razvoj poslovnega turizma, piše N1.

Kakšen je razpon cen?

Tistega »pravega hotela«, ki ne bi bil hostel, pod stotimi evri na noč za dve osebi v avgustu ne boste našli. 

Med najcenejšimi v mestu so Bit Center Hotel (dve zvezdici), občinski Sport Hotel Ljubljana (tri zvezdice) ter Holiday Inn (tri zvezdice), ki so od mestnega središča oddaljeni slabe tri kilometre, za noč pa je treba odšteti med 100 in 110 evri. 

Zanimivo je, da lahko za borih 20 do 30 evrov več prespite v mnogo lepših ustanovah. Austria Trend ter Four Points by Sheraton Ljubljana Mons denimo nudita osnovno sobo v enakem terminu za pičlih 129 ter 131 evrov, pohvalita pa se lahko s štirimi zvezdicami.

Luksuz vas bo drago stal

V Ljubljani so trenutno trije hoteli s petimi zvezdicami. Najprej sta tu Grand Plaza ter Intercontinental na Bavarskem dvoru, najvišjo oceno pa ima še butični hotel Zlata ladjica v strogem centru mesta. Nočitve v teh hotelih si ne more privoščiti kar kdorkoli. 

Najcenejša soba v Grand Plaza hotelu stane 214, v Intercontinentalu 257, v Zlati ladjici pa 480 evrov na noč. Kaj pa, če si želite največjega luksuza, kar ga premorejo? 

V Grand Plazi imajo za vas posebno suito, za katero je treba odšteti 1197 evrov.

Grand Plaza (foto: Booking).

Absolutna »zmagovalka« v tem tekmovanju vrtoglavih cen pa je predsedniška suita v Zlati ladjici, kjer nočitev stane 1266 evrov.

Zlata ladjica (foto: Booking).

Starejše novice