Patricija Fašalek
Tor, 19.7.2022 15:42
Zaradi zapletov v zvezi z dobavo plina se pojavlja vprašanje, kaj sledi, ko bodo temperature padle in bo potrebno začeti z ogrevanjem. Ali bo virov toplote za vse prebivalce Ljubljane dovolj?

Trenutno največ toplote proizvajamo iz uvoženega premoga, sledi mu plin, ki ga prav tako uvažamo, na zadnjem mestu je les. Ljubljanski župan Zoran Janković je na vprašanje, kako se bo v Ljubljani ogrevalo naslednjo sezono, odgovoril, da imamo na razpolago štiri vire.

Bližajoča se kurilna sezona bo svoje vire energije jemala iz biomase, ki bo zadostila do 20 odstotkov vseh potreb. »Pogodbe imamo podpisane, zaenkrat pri tem ni nobenih ovir,« je razložil.

Plina bo dovolj

Naslednji vir je premog, ki prihaja z dvema ladjama.

»Ta dva vira zagotavljata nemoteno ogrevanje. Tretji vir je plin, ki je problem Evropske unije. Jaz optimistično upam, da se bo vojna zaključila do konca avgusta,« je napovedal Janković, ki meni, da se bo takrat vsa Evropa zavedala, da je potrebno z zemeljskim plinom, ki ga dobivamo iz Rusije, nekaj urediti. 

Imamo pa še četrti vir, in to so cisterne v predelu Šiške, od koder prihaja kurilno olje. Po Jankovićevih besedah nam ti viri zagotavljajo, da za ogrevanje ne bo prikrajšan noben meščan ali meščanka. 

»Plina bo dovolj, vprašanje je le cena. Osnovni namen je ustaviti inflacijo,« je pojasnil.

Dolgoročni cilj: izključiti premog

Dolgoročni plan Mestne občine Ljubljana in Energetike Ljubljana je razogljičenje in povečanje uporabe domačih virov energije, premog želijo popolnoma izključiti. Nadomestili bi ga: lesna biomasa, gorivo iz odpadkov, plin in sonce. Ta načrt želijo uresničiti do leta 2030

Trenutno se gradi objekt plinsko-parne enote, ki bo nadomestil dva od treh premogovnih blokov, želijo pa ga dokončati še pred letošnjo sezono ogrevanja. 

Že po letu 2023 nameravajo kot primarni vir proizvodnje toplote uporabljati zemeljski plin, ki ga bodo začeli pridobivati z obratovanjem te plinsko-parne enote. 

Starejše novice