Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 22.3.2022 13:00
Ljubljanski župan vesel, da so nekateri ukrajinski otroci že vključeni v šolanje v Sloveniji. V prihodnje si želi, da bi v šolski proces vključili še več otrok, nekaj jih že čaka na vključitev.

Župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, je na današnji novinarski konferenci izrazil veselje, da je devet otrok, ki prihajajo iz Ukrajine, že vključenih v šolanje na Osnovni šoli Livada.

Nekaj otrok že v slovenskih šolah, nekateri pa še čakajo na vključitev

Po besedah župana, so se ukrajinski otroci v šolski proces vključili brez posebnih problemov, na šoli pa so jih lepo sprejeli. Hkrati je povedal, da devet otrok še čaka na vključitev v šolanje.

Osnovna šola Livada sicer vključuje šolarje 35 različnih narodnosti, pri vključitvi šolarjev tujih narodnosti pa posvečajo posebno pozornost tudi znanju tujih jezikov teh šolarjev in razrednemu okolju, kamor jih razporedijo, še dodaja Janković.

Župan se je na novinarski konferenci zahvalil tudi ravnatelju Goranu Popoviću, učiteljem in učiteljicam ter učencem.

Več problemov pri vključevanju otrok v vrtec

Večje probleme kot v šolah, imamo trenutno z vključevanjem vrtčevskih otrok, ki prihajajo iz Ukrajine, poudari Janković.

Dokler nimajo urejenih dokumentov, bi namreč njihovi starši morali plačevati 100-odsotni strošek plačila vrtca. V ta namen je župan državo pozval k ureditvi teh plačil.

Nekaj vprašanj tudi o morebitni kandidaturi

Na novinarski konferenci je župan med drugim odgovoril še na vprašanje, zakaj se je odločil za udeležbo na kongresu stranke Gibanje Svoboda pod vodstvom nekdanjega strankarskega kolega Roberta Goloba.

Kot pojasnjuje, se je vabilu odzval, ker je bil povabljen kot župan prestolnice in ker sta z Golobom v preteklosti že sodelovala. Zatrdil je, da gre njegov glas h Golobu in Gibanju Svoboda. Kako močno podporo ima Golob, pa bodo po njegovih besedah ocenili volivci.

Na vprašanje glede svoje morebitne vnovične kandidature za župana Ljubljane pa je dejal, da bo svojo odločitev razkril 9. maja.

Starejše novice