Ljubljanski kolesarji (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 11.11.2022 09:34
Ljubljanski kolesarji nejevoljni zaradi spremembe intervalov semaforjev na Dunajski cesti.

Ljubljančani, ki se v službo vozijo s kolesom, so pred nekaj dnevi nejevoljni opazili, da so se na Dunajski cesti spremenili intervali na semaforjih.

To pomeni, da kolesar po novem stoji pri vsakem semaforju posebej, kar precej podaljša njegov čas vožnje. Nekateri so se pridušali, da bodo zaradi omenjene spremembe morali najti drugačno pot v službo.

»Grozno je. Včeraj sem šel štir- do petkrat gor in dol, pa pogruntal da rabim novo pot iz/v službo. Ni ga načina/realistične hitrosti, da se zadeva izzide,« je na Twitterju pod objavo uporabnice, ki je opomnila na neugodno spremembo intervalov, denimo zapisal eden od njih (nelektorirano, op. a.).

V razpravo so se vključili še ljubljanski pešci, ki opominjajo, da so težava tudi semaforji za pešce: intervali na semaforjih so namreč ponekod tako kratki, da ne prideš niti do sredine prehoda.

To je posebej neprijetno za starejše, ki jim vozniki trobijo, ker jim čez cesto ne uspe priti pravočasno.

Menda je posebej problematičen prehod na Aškerčevi cesti, kjer je interval zelene izjemno kratek, na rdeči pa se čaka malo manj kot sto sekund.

Na območju je tudi pogosto prisotna policija, ki pešcem, ki zamudijo zeleno in prečkajo cesto že pri rdeči, vestno piše kazni.

Kot je bilo pred časom zapisano v Mladini, so prav tovrstne anomalije, na primer rdeča luč, ki se prižge, še preden prideš na drugo stran pločnika, neenakomerno razporejeni prehodi za pešce, preozek pločnik in tako dalje, po besedah Marka Peterlina z Inštituta za politike prostora simptomi mesta, ki je slabo prilagojen pešcem.

A očitno kolesarji torej niso v bistveno boljšem položaju. Zgovoren je podatek, da je bila Ljubljana leta 2017 na lestvici Copenhagenize, ki predstavlja seznam do kolesarjev najprijaznejših mest na svetu, uvrščena na 8. mesto, leta 2019 pa je padla na 14. mesto.

Nova lestvica še ni bila objavljena, nam pa hitro brskanje po spletu ponudi nekaj drugih lestvic najboljših mest za kolesarje, na katerih Ljubljane bodisi ni bodisi pa je sicer omenjena, a z določenimi »infrastrukturnimi pomanjkljivostmi«, zaradi katerih ne more tekmovati z večjimi mesti.

Sem bi lahko poleg omenjene anomalije s semaforji uvrstili tudi nesklenjeno kolesarsko omrežje, preozke in neudobne površine, premalo površin za parkiranje koles, nevarne robnike in tako dalje.

Na Mestno občino Ljubljana smo se za začetek obrnili na pojasnilo glede semaforjev na Dunajski cesti, vendar odgovorov v predvidenem roku nismo prejeli. V primeru, da jih prejmemo, jih bomo objavili takoj, ko bo mogoče.

Starejše novice