Od 12. maja lahko potniki v Sloveniji spet neovirano letimo po svetu. A v praksi so naše možnosti prihodov in odhodov na osrednje slovensko letališče še vedno močno omejene. Foto: Fraport Slovenija.
Slaba dva meseca in pol po razglasitvi konca epidemije novega koronavirusa nas je zanimalo, kam vse lahko v tem trenutku letimo iz osrednjega slovenskega letališča Jože Pučnik in od kje lahko nanj priletimo.

Iz družbe Fraport Slovenija, lastnice letališča, so nam sporočili, da je Vlada Republike Slovenije omejitve zračnih prevozov v Republiki Sloveniji umaknila z 12. majem ter tako ponovno omogočila mednarodni potniški letalski promet iz območja Evropske unije in  tretjih držav.

Prepoved opravljanja potniških zračnih prevozov je v Republiki Sloveniji sicer veljala od 17. marca 2020. So pa bili v času ukrepov dovoljeni tovorni promet, posebni zračni prevozi brez prevoza potnikov, državni leti, humanitarni leti in leti, s katerimi so se slovenski potniki vračali v domovino.

Prva letalska družba, ki je po epidemiji ponovno vzpostavila redno letenje, je bila Air Serbia, ki se je vrnila konec maja, pojasni Pia Gorjanc, strokovna sodelavka za komuniciranje v podjetju Fraport Slovenija. Po tem datumu oživljanje prometa poteka vztrajno, a počasi. Prevozniki so pri ponovnem vračanju previdni, saj zaradi posledic pandemije izbirajo trge, ki so za potnike najbolj privlačni in je s tem povpraševanje zadovoljivo, hkrati pa sta dinamika obnavljanja povezav in obseg letov v veliki meri odvisna od sproščanja omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah.

Od kje vse lahko danes priletimo na vaše letališče in kam vse lahko danes letimo z vašega letališča?

"Po prekinitvi zaradi epidemije je letenje na naše letališče obnovilo osem letalskih prevoznikov, do konca poletne sezone pa pričakujemo vrnitev vsaj še petih," razloži Gorjančeva. V normalnih okoliščinah bi jih v tem trenutku letelo 17, in sicer na 22 destinacij v 15 državah. Poleg Air Serbie, ki trenutno leti štirikrat tedensko v Beograd z našega letališča letijo še: Montenegro Airlines (trikrat tedensko v Podgorico), Lufthansa (dvanajstkrat tedensko v Frankfurt), Wizz Air (dvakrat tedensko na bruseljski Charleroi), Transavia (dvakrat tedensko v Amsterdam), Air France (dnevno v Pariz), Turkish Airlines (trikrat tedensko v Istanbul), easyJet (enkrat tedensko v Berlin in s septembrom dvakrat tedensko v London) ter LOT Polish Airlines (štirikrat tedensko v Varšavo).

Prav tako so se z julijem začeli čarterski leti na deset grških otokov in v Dubrovnik s prevoznikom Trade Air. V Fraportu upajo, da bodo s prevoznikom v organizaciji slovenskih turističnih posrednikov čimprej vzpostavili še lete v Antalijo. Čarterske lete na Krf, Lefkado, Rodos in Karpatos opravlja še prevoznik Aegean Airlines.

In kako bo do konca poletne sezone?

Sredi avgusta naj bi Aeroflot spet ponudil lete v Moskvo, Windrose v Kijev in eden od izraelskih prevoznikov v Tel Aviv. Na ljubljanskem letališču upajo tudi na čimprejšnjo vrnitev letov v Bruselj s prevoznikom Brussels Airlines ter na londonski Heathrow z British Airways. Oba ponudnika sta vrnitev povezav napovedala še za poletno sezono.

Kar nekaj povezav pa je zaradi posledic pandemije izgubljenih za poletno sezono, vključno z rednimi povezavami v Helsinke, Madrid, London-Luton, München in Zürich.

Napovedani upad letnega prometa zaradi epidemije novegakoronavirusa kar 70-odstoten

Letalska panoga je med najbolj prizadetimi dejavnostmi in okrevanja potniškega prometa ni pričakovati pred letom 2024, povedo na ljubljanskem letališču. Po najbolj optimističnem scenariju Fraport Slovenija ocenjuje, da bo na letališču letos realiziranega le okoli 30 % napovedanega prometa. "Prevozniki se na letališče vračajo izredno zadržano, okrnjen je obseg oživljenih povezav, prihaja do zamikov pri načrtih vračanja prevoznikov, ti pa so soočeni s slabšim polnjenem svojih letal. V prihodnjem letu pričakujemo obseg 1,1 milijonov potnikov. Posledično beležimo upad prihodkov," še doda Gorjančeva.

Kako se je letališče Jožeta Pučnika odzvalo na spremenjene razmere

Družba se je na spremenjene razmere odzvala takoj. Ustavili so vse ne-nujne stroške, ki ne vplivajo na obratovanje letališča in na varnost, ustavili so vse investicije, razen največje, to je gradnja terminala. Tu gre za strateško investicijo, dolgoročni razvoj in prihodnost letališča.

Soočeni z drastičnim upadom prometa v letošnjem letu in na podlagi projekcij za prihodnje leto so bili primorani sprejeti tudi odločitev, da zmanjšajo število zaposlenih, saj se je in se bo tudi v prihodnje obseg dela bistveno zmanjšal in kljub koriščenju ukrepov delovnopravne zakonodaje ne morejo zagotavljati dela vsem zaposlenim. Odločitev je bila nujna, da so ohranili srednje in dolgoročno likvidnost, pojasnjujejo na letališču.

Kaj lahko potniki storimo, ko je naš let zaradi nenehno spreminjajočih se razmer po svetu nenadoma odpovedan?  

O pravicah in ukrepih letalskih potnikov pri spremembah letov zaradi epidemije so na ljubljanskem letališču informacije združili tukaj.

 

Zanimalo nas je še, kaj je za letališče v teh »pokoronskih« časih najtežje?

"V naši dejavnosti je najtežja negotovost; danes ni več mogoče realno načrtovati in izdelovati projekcij poslovanja. Zato smo prepričani, da bi država morala bolj prisluhniti našim težavam in se strateško lotiti reševanja letalske in turistične dejavnosti," odgovori Gorjančeva. "Letalska povezljivost Slovenije s svetom je za njeno gospodarstvo in turizem strateškega pomena, zato upamo, da bo država po zgledu drugih evropskih držav s sredstvi za promocijo Slovenije na ključnih trgih pomagala povrniti mrežo letalskih povezav, ki je bila domačim in tujim potnikom na voljo pred epidemijo. Menimo namreč, da bi bila takšna spodbuda ključna za okrevanje slovenske turistične panoge in gospodarstva nasploh."

Potnikom pa še sporočajo, da se je v letalskem svetu v zadnjih nekaj mesecih marsikaj spremenilo, a varnost potnikov za ljubljansko letališče ostaja najvišja prioriteta. Za varen sprejem potnikov in varno delo zaposlenih so na ljubljanskem letališču uvedli preventivne ukrepe, s katerimi skušajo zmanjšati možnost okužb. "Vsem potnikom, ki potujejo preko našega letališča svetujemo, da se pred prihodom na letališče z njimi seznanijo in svoje potovanje začnejo varno in brezskrbno," zaključi Gorjančeva.

Starejše novice