oglasniprispevek1
Tor, 12.7.2022 07:47
Če vas ob misli na vročino v stanovanju že sedaj boli glava, je skrajni čas za izbiro in nakup klimatske naprave.

Čeprav se v poplavi različnih modelov in blagovnih znamk naprav zdi, da je odločitev težka, ni nujno, da je tako. Z odgovori na nekaj ključnih vprašanj je lahko izbira klimatske naprave povsem enostavna

Pred nakupom klimatske naprave si odgovorite na nekaj ključnih vprašanj, kot so; katero vrsto naprave želite, kakšne so vaše možnosti namestitve ter kakšna mora biti moč naprave za vaše potrebe.

Na kaj biti pozorni pri izbiri klimatske naprave?

Sodobne klimatske naprave so čedalje bolj učinkovite, hkrati pa narašča število dodatnih funkcij, ki jih nudijo različni modeli in vrste naprav. Marsikdo se zato pred nakupom klimatske naprave zaradi velike izbire znajde v zadregi. A ni nujno, da je tako! Izbira klimatske naprave je lahko povsem enostavno opravilo, v kolikor si prej postavite nekaj ključnih vprašanj. 

Katero vrsto klimatske naprave izbrati? 

Prvo vprašanje pri izbiri klime je zagotovo, katero vrsto naprave izbrati. Poznamo namreč več vrst klimatskih naprav, ki jih lahko za začetek razdelimo v naslednji kategoriji:

 1. Mono-split klimatske naprave, pri katerih gre za klasične klimatske naprave, ki so sestavljene iz ene zunanje in ene notranje enote.
 2. Multi-split klimatske naprave, ki imajo eno zunanjo in več notranjih enot, ki jih lahko poljubno razdelimo po prostorih. 

Klimatske naprave lahko razdelimo v kategorije tudi na podlagi tega, v kako velikih ter za hlajenje zahtevnih objektih jih uporabljamo. Za dom in manjše prostore so primerne bivalne klimatske naprave, za večje poslovne prostore pa so primernejše profesionalne klimatske naprave in VRF sistemi.

Klimatske naprave pa lahko razdelimo tudi glede na model. Poznamo stenske, prenosne, talne, kasetne oz. stropne, kanalske klimatske naprave in tudi druge, kompleksnejše sisteme. 

Sedaj veste, katere vrste klimatskih naprav poznamo. A naj vas veliko število vrst in modelov ne spravi v slabo voljo, saj lahko pravo zase izberete povsem enostavno.

Če je informacij za vas kljub vsemu preveč, se obrnite na strokovnjake ponudnika klimatskih naprav Pravaklima, ki vas bodo opremili z informacijami za preudarno izbiro klimatske naprave. 

 

Kam namestiti klimatsko napravo?

Če ste se odločili za napravo, ki zahteva montažo, pred nakupom preverite, kakšne so vaše opcije namestitve zunanje in notranje enote. 

Če živite v hiši, namestitev zunanje enote najbrž ne bo problem. Izziv pa je lahko že, če živite v bloku, saj za namestitev zunanje enote na fasadi objekta potrebujete 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov. Če morda živite v spomeniško zaščitenem objektu, ne pozabite, da zanje velja poseben režim.

Kaj pa namestitev notranje enote? Najbolj običajna je montaža na steno, glede na vrsto naprave pa obstajajo tudi opcije montaže na strop, parapet ali celo možnost skrite vgradnje.

Kaj še upoštevati pri namestitvi klimatske naprave?

Ko izbirate prostor za namestitev notranje enote, pa ne upoštevajte le estetskega vidika, ampak tudi ostale specifike prostora, kot so:

 • starost, lega in izolacija prostora, kjer boste uporabljali klimatsko napravo,
 • velikost in število oken oz. steklenih površin v prostoru,
 • ostale elektronske naprave v prostoru, ki lahko oddajajo toploto,
 • pretok zraka v prostoru,
 • število ljudi, ki prostor uporabljajo.

Ključen podatek pri izbiri klimatske naprave pa je velikost oz. kvadratura prostora, kjer jo boste uporabljali. Od tega je namreč odvisno, kako močno klimatsko napravo potrebujete. 

Izbira idealne moči klimatske naprave

Pomembno je, da izberete klimatsko napravo, katere energijska učinkovitost bo zadostna za vaš prostor. S tehtnim premislekom se boste izognili nepotrebnim stroškom, hkrati pa boste prepričani, da je klimatska naprava za vaš prostor dovolj učinkovita.

Različni modeli klimatskih naprav so označeni s kilovati (kW), ki povedo, kakšna je moč hlajenja (ali gretja). Če raziskujete na spletu, boste v opisu naprave našli informacijo, za kakšno kvadraturo je primerna. Splošne smernice za izbiro klimatske naprave glede na velikost prostora pa so naslednje:

 • 2,5-kilovatna klimatska naprava se uporablja za prostor višine 2,5 m in velikosti do 40 kvadratnih metrov.
 • 3,5-kilovatna klimatska naprava se uporablja za prostor višine 2,5 m in velikosti do 55 kvadratnih metrov. 

    
Ključna je izbira klimatske naprave, ki bo dovolj zmogljiva za vaše potrebe. Tako se boste izognili nepotrebnim stroškom in poskrbeli, da bo naprava delovala učinkovito.

Kako narediti izračun za idealno moč klimatske naprave?

Približni izračun moči klimatske naprave lahko naredite s preprosto formulo, ki velja za prostore običajne višine (2,5 metra):

 • Zmnožite število kvadratnih metrov z višino prostora.
 • Dobljeno število pomnožite s 25, če gre za dobro izolirano stavbo, ali s 35, če gre za slabše izolirano stavbo.
 • Novo dobljeno število delite s 1000, da dobite kilovate (kW).
 • To število je približek potrebne moči v kW.

Primer: 

Za 70 m2 velik prostor višine 2,5 m in z dobro izolacijo boste potrebovali klimo z močjo okrog 4,2 kW - 5,0 kW. 

Uporabljena formula: 70 m2 x 2,5 m x 25 = 4375 W

Vendar pa je zgornji izračun le približen. Za natančnejši izračun je poleg površine prostora potrebno upoštevati še nekatere druge postavke, kot so:

 • Površina oken na sončni strani.
 • Število oseb v prostoru.
 • Seštevek moči dodatnih izvorov toplote v prostoru (aparati, naprave).

Pravaklima - V objemu doma

V splošnem velja, da se raje odločimo za močnejšo klimatsko napravo, saj si s tem zagotovimo zadostno hlajenje. Če še vedno niste prepričani, kako močno klimatsko napravo potrebujete, kontaktirajte specialiste za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje, ponudnika klimatskih naprav Pravaklima, ki vam bodo z veseljem pomagali pri svetovanju.

Na njihovi spletni strani, ki omogoča odlično uporabniško izkušnjo, lahko najdete številne modele klimatskih naprav po ugodnih cenah.

Zaključek

Z nakupom klimatske naprave poskrbite, da bo vaše poletje sproščeno in prijetno. Ponudba je velika, a izbira klimatske naprave je lahko povsem preprosta, če si pred nakupom postavite nekaj ključnih vprašanj.

Pri izbiri posvetite pozornost tudi sami moči klimatske naprave, saj je od tega odvisno, ali bo vaš prostor optimalno ohlajen. Za več informacij in strokovno svetovanje se vedno lahko obrnete tudi na ponudnika klimatskih naprav Pravaklima. 

Starejše novice