Sveža riba diši po morju, po soli, škrge imajo značilen vonj po morski travi.
Obiskali smo tri različne ribarnice – Sparovo, Leclercovo in ribarnico na osrednji ljubljanski tržnici ter preverili, kako sveže ribe ponujajo.

Ribarnica na ljubljanski osrednji tržnici

V ribarnici na osrednji ljubljanski tržnici ribe trenutno prodajajo štirje ponudniki. Pogovarjali smo se z Emilom Burjo, lastnikom ribarnice Ribice. Ta ribe na ljubljanski tržnici prodaja najdlje, že celih 20 let.

Ribarnica ribice je edina ribarnica na tržnici, v kateri po ribe hodijo sami. In to počno od dva- do trikrat na teden. "Zato pri nas praktično vsak dan lahko najdete nekaj svežega," je ponosen Burja. Ribe pa na policah, pa še to le, če so lepo negovane od ulova dalje, ohranjajo največ štiri dni.

Kako vemo, da je riba sveža?

"Sveža riba mora imeti škrge bolj rdeče kot rožnate, oči pa čim bolj bistre, napete, skoraj izbočene. Riba se mora lesketati, meso mora biti čvrsto, koža ne sme biti mat barve," pojasni Burja.

V ribarnici Ribica večino rib dobijo iz Hrvaške, le po lososa hodijo v Italijo. Iz Krka dobivajo belo ribo, od osliča, mola, sardel, škarpen, kovačev, do škampov, lignjev in hobotnic. Sardele in sardoni prihajajo k njim tudi iz Biograda na Morju. Iz Pulja pa dobivajo zobatce, orade, šarge in bradače.

Leclercova ribarnica

V Leclercu posebno skrb posvečajo temu, da ribe do njih pridejo po najhitrejši možni poti, saj le tako lahko zagotavljajo svežino. Zato slovenske ribiče pričakajo v pristanišču in sami ulov pripeljejo od obale do trgovine, podobno pa velja tudi za ostali jadranski ulov.

Ribe, ki jih prodaja Leclerc, so vse iz Jadranskega morja. Iz Kvarnerja dobivajo sardele, sardone in škampe. Edini v Sloveniji sodelujejo z Ribarsko zadrugo Komiža (Vis), ki je znana po svojem lovu na parangal. Od tam na police prihajajo škarpene, kovači, zobatci, pagri, kantarji, modroplavute tune, mečarice, osliči, krulci, morene, ugorji, raže, morski psi, vahnje in še kaj … Kar se tiče pa gojenih rib, sladkovodne ribe dobijo iz slovenskih ribogojnic, orado in brancina pa neposredno s Hvara.

Parangal je ribiška priprava, sestavljena iz osnovne debelejše vrvice in tanjših vrvic s trnki, ki so na glavno vrvico nameščeni v različnih razmakih.

Kočarjenje pomeni lov ribe s kočo, barko, ki za seboj po morskem dnu vleče nekaj metrov široko in nekaj metrov visoko mrežo v obliki vrečke.

Kako pa je s svežino rib v Sparu

V Sparovih ribarnicah dajejo prednost svežim ribam, ki so vzgojene v Sloveniji ter ulovu iz Jadranskega morja. Pri zamrznjenih ribah pa imajo ponudbo tudi z drugih delov sveta.

Svežino rib zagotavljajo s pomočjo prilagojenih terminov naročanja, za katere so dogovorjeni z lokalnimi ribogojnicami in ribiči. Dodatno za zagotavljanje svežine skrbijo njihovi strokovnjaki, ki vsako blago ob dostavi v skladišče detajlno pregledajo in za prodajo odobrijo le neoporečne prvovrstne ribe. Nadzor kakovosti se nadaljuje tudi v ribarnicah, kjer zaposleni sledijo strogim kriterijem za ocenjevanje svežine in izločanje rib iz prodaje. Rib namreč ne prodajajo do konca določenega roka, temveč jih izločijo nemudoma, ko zaznajo padec kakovosti.

Starejše novice