Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Sob, 20.5.2023 13:54
Polži so največja skupina mehkužcev, ki se vse prevečkrat naseli v naših vrtovih.

Telesna zgradba polžev v bistvu ne odstopa od telesne »oblike« drugih mehkužcev, je pa zanjo značilnih nekaj posebnosti. Polžje telo je sestavljeno iz noge, na začetku katere je glava s tipalkami in očmi. Mnoge vrste imajo vstran zavito apnenčasto lupino oziroma hišico, v katero se lahko polž povsem vpotegne.

Poznamo od 60.000 do 80.000 vrst, kar pomeni, da polži predstavljajo kar dobre štiri petine vseh mehkužcev ‒ pravzaprav jih po številu vrst prekašajo le žuželke.

Polži se med sabo razlikujejo po velikosti, telesnih značilnostih in življenjskem prostoru, uvrščamo pa jih med edine mehkužce, ki so (poleg slanih in tudi sladkih voda) zavzeli tudi kopno. Ob tem jih najdemo v visokogorjih in tropskem pasu, pa tudi v območjih z mrzlim podnebjem. 

Polži, predvsem morski, so že več tisočletij tudi vir hrane za človeka, hišice nekaterih pa so izredno cenjene pri zbirateljih.

Polži pa znajo tudi jeziti vrtičkarje

Kdor ima vrt nekje na prostem, se je zagotovo že večkrat srečal s polžjo nadlogo,  mnogi pa so se prav gotovo že bolj ali manj (ne)uspešno podali v spopad s sluzastimi bitji.

Ob tem je treba poudariti, da je do porušenega ravnovesja prišlo predvsem zaradi človekovih (grobih) posegov v naravno okolje. Polži sicer niso le sovražniki, saj prispevajo tudi k tvorbi humusa in odstranjujejo razne ostanke rastlin, a jih moramo, če želimo imeti zdrave vrtnine, pregnati.

In kaj je potrebno? Strokovnjaki večkrat opozarjajo, da je treba imeti predvsem dobro strategijo. Iz skrivališč jih po deževnih dneh zna prilesti na kupe, lačni polži pa se najraje odpravijo do solate in drugih domačih plodov. 

Uporabite lahko nekatera sredstva

Če se želite znebiti polžev, lahko uporabite razne mineralne granule, ki jih potrosite po vrtu. Mogoče je najti tudi ekološke. Uporabimo lahko izdelke, ki se redčijo z vodo, z njimi pa potem zalijemo ali poškropimo vrt. Tovrstno sredstvo krepi rastline in jim na ta način omogoča, da se naravno zoperstavijo škodljivcem.

Še ena varianta je uporaba gelov, ki služijo kot nekakšna mehanična ovira, da polži ne morejo do rastlin. Slabost tega je, da se precej hitro porabijo in zato predstavljajo visok finančni izdatek.

Če vsem tem preparatom ne zaupate in želite svojo zelenjavo pridelati na povsem naraven način, pa lahko postopate tudi drugače.

Za začetek: preventiva

Polži se razmnožujejo z jajčeci, en sam odrasel polž pa (običajno) v začetku poletja odloži od 400 do 600 jajčec v zemljo. Mladi polži so spolno zreli že po 60 dneh, kar pomeni, da njihov razmnoževalni ciklus poteka izredno hitro. 

Kot eden izmed učinkovitih ukrepov naj bi veljalo uničevanje jajčec. Polži lazarji, na primer, odlagajo jajčeca od oktobra do decembra, to pa je tudi ugoden čas, da legla poiščemo in jih uničimo. 

Naravni sovražniki polžev

Mehko polžje telo je večkrat tudi tarča mnogih živali.

Napadajo jih predvsem nekatere ptice, ježi, kokoši, slepci, žabe, krastače, hrošči, race, gosi in krti, med njihove »naravne« sovražnike pa se prištevajo tudi ljudje, ki nekatere vrste polžev cenijo predvsem v gastronomiji. 

Če želite, da bi bili vaši pridelki lepi in zdravi, lahko omogočite bivanje v vaši okolici tudi kateri od teh živali.

Če jim ne diši …

Eden od nasvetov, ki ga mnogi uporabljajo, je tudi zasajevanje rastlin sive barve ali takšnih z zimzelenimi listi ter aromatičnih užitnih zelišč, kajti vse to polžem neznosno smrdi.

Zasadite torej pelin, čebulo, česen, origano, mak, timijan, rožmarin, kapucinko, bezeg, meto, ognjič in podobno. Vredno je poskusiti. 

Polži največ škode povzročajo na solati, cvetači, fižolu, zelju, radi pa napadajo tudi plodove jagod. 

Zamudno pobiranje?

Vrtičkarji se »redukcije« polžev večkrat lotijo tako, da jih pobirajo in dajejo v posodo ali vrečko, nato pa nanje vržejo sol. Če se lotevate te (v očeh mnogih nehumane) taktike, je dobro poudariti, da jih je najbolje pobirati pozno zvečer ali v zgodnjih jutranjih urah, saj se čez dan največkrat skrijejo v svoja (ker imajo pač radi vlago) vlažna skrivališča.

Ob tem velja previdnost: pazite, da soli ne bi posipali po zemlji ali vrtninah, saj jim zelo škodi. 

Kaj pa prebadanje? Ni priporočljivo, saj polž ob tem v zemljo oziroma na površino spusti jajčeca, tako da na ta način rešimo zelo malo. 

Še drugi načini … naj zadiši

Ste naveličani pobiranja ali se tega nikakor ne želite lotiti? Potem storite to drugače.

Če želite svoje lepe rastline in svežo zelenjavo zares obvarovati in se hkrati učinkovito znebiti polžev, lahko poskusite z nekaj (naravnimi) nasveti, ki bodo poskrbeli, da v tej bitki zmagate. 

Polži imajo radi pivo, ta vonj pa jih tudi izredno privablja. Za ta trik potrebujete plastične lončke, ki jih zakopljete v zemljo in jih do polovice napolnite s pivom. Ker jih vonj hmelja privlači, bodo priplezali z vseh koncev, omamljeni od pijače pa bodo potem hitro popadali v lončke in se utopili. 

Namesto piva poskusite tudi s pomarančnim sokom, ki mu lahko dodate nekaj kvasa. 

Na dele svojega vrtička lahko nastavite tudi bananine olupke ali baziliko, ki bosta polže prav tako privabila. Ko bodo na kupu, jih lahko samo poberete in odstranite. Odlična vaba so tudi jabolka. 

Polži lahko v 24 urah ‒ glede na svojo velikost ‒ pojedo ogromno hrane, celo do 50 odstotkov lastne teže, v le eni sami noči pa se lahko premaknejo za deset metrov. 

Odvrača jih tudi kavna usedlina    

Po pričevanjih mnogih polže uspešno odganjamo tudi tako, da skuhamo močno turško kavo, ki jo redčimo z vodo v razmerju 1 : 10, mešanico pa potem poškropimo po napadenih rastlinah. Prav gotovo je učinek najboljši, če poškropimo tudi polže.

Kavno usedlino lahko uporabimo za posipanje okrog vrtnin, a »nerodnost« tega pristopa je, da je treba kavno usedlino zbirati kar nekaj časa.

Kavno usedlino pa lahko pomešate tudi s peskom.

Pomagajte si z jajčnimi lupinami

Morda vam bo bolj ugajal naslednji način. Kako ukrepati?

Zdrobite jajčne lupine in jih potresite okrog rastlin. Ker ima polž mehko telo, mu bodo lupine preprečevale, da bi se približal območju in pustošil po vrtu. Podoben učinek imata tudi žagovina in lesni pepel, a to velja le ob lepem vremenu, kajti razmočena žagovina praktično nima učinka.

Namesto tega lahko uporabite tudi grobi pesek in borove iglice.

Služi vam lahko tudi aluminijasta folija

Obstaja še nekaj metod, kako odvrniti polže, in sicer lahko za zaščito svojega vrta uporabite tudi postavitev ovir, na primer ovire iz bakrenih trakov okoli rastlin, lahko pa uporabite tudi mrežo. Priročna je tudi aluminijasta folija, ki jo enostavno le ovijemo okrog vrtnine in potisnemo v zemljo. Pazimo, da jo predhodno zmečkamo, s čimer onemogočimo polžem, da bi plezali po njej. V fazi rasti folijo menjamo.

Kako se še zoperstaviti nadležnim in požrešnim polžem?

Najprej prav gotovo z urejanjem oklice. Če je vaš vrt (in celotna okolica) urejen, je še toliko manj možnosti, da bi se vanj naselili polži. Kaj torej početi? 

Da bi zmanjšali možnost, da vaš vrt uničujejo polži, ki se radi skrijejo v visoke in vlažne trave, predvsem redno kosite travo in celoten del okoli vrta, obrezujte grmičke, odstranjujte plevel … 

Priporočljivo je tudi okopavanje vrta, in to predvsem spomladi, saj na ta način morebitna polžja jajčeca dvignemo na površje, kjer se na suhem in toplem zraku posušijo. Izogibajmo se jesenskemu prekopavanju.

Kompostni kup, ki je priljubljen kraj za zbiranje polžev, je dobro postaviti čim dlje od gredic, da pa bi slednje postale nezanimive za polže, je vrt najbolje zalivati zjutraj, da se do večera osuši. 

Pripravite pekoče pršilo    

Domače pršilo je lahko izredno neprijetna izkušnja za polže. Kako ga pripraviti?

Strok česna in dva čilija (ali zelo pekoča feferona) prelijemo z 0,2 litra vrele vode. Vse skupaj pustimo stati čez noč, zjutraj pa tekočino precedimo.

Vodo prelijemo v pršilko (dodamo lahko kapljico mila za boljšo oprijemljivost) in škropimo rastline, a pazimo, da tega ne počnemo, ko je vroče.

»Škropivo« bo polže, ki se v stiku s tekočino ožgejo, odganjalo, če bomo to izvajali dosledno po vsakem dežju. 

Možnosti je cela kopica, kar pa je ob tem gotovo, je to, da ni le enega (pravega) načina, s katerim bi se odkrižali nadležnih polžev. Ob tem si velja zapomniti, da polžja sluz ni škodljiva za človeka, tako da v skrajni fazi: rokavice na roke in skok na delo. 

Starejše novice