Tatovi so maja že zelo aktivni, največ koles pa ukradejo julija.
Ustvarjeno dne
Pon, 29.6.2020 07:16
Če ste navezani na svoje kolo, pozor, tatovi so maja že zelo aktivni, največ koles pa ukradejo julija. Po zbranih podatkih ljubljanske policije so letos do sredine junija zabeležili 217 kraj.

In čeprav podatki ljubljanske policije nakazujejo dejstvu, da naj bi v zadnjih letih upadalo število ukradenih koles, pa moramo upoštevati tudi to, da bi bila številka zagotovo višja, če bi vsak posameznik krajo svojega kolesa tudi prijavil pristojnim organom. Pravega števila ukradenih koles namreč ne ve nihče, saj je znano, da lastniki vsake kraje ne prijavijo policiji, predvsem če ukradeni dvokolesnik ni vreden veliko ali pa zaradi dejstva, ker je verjetnost, da policija najde vaše kolo, majhna.

Pridejo s ščipalkami, "ščip, ščip" in kolesa ni več

Če se sprašujete, katera kolesa so največkrat tarča nepridipravov, naj vam odgovorimo, da tatovi niso izbirčni. Kradejo vse vrste koles, saj prilika dela tatu, ti pa ne gledajo na znamko ali vrednost. Za njih je bolj od tega pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven, pravijo možje v modrem.

Kako lahko torej tatovom preprečimo, da se polastijo našega kolesa? 

Reši vas lahko le, da ga dobro skrijete ali priklenete z dobro ključavnico, policija je namreč pri odkrivanju kraj neučinkovita. V Ljubljani najdejo slabih 10 odstotkov ukradenih koles.

Nasveti za varovanje kolesa:

  • Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.
  • Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.
  • Zaklenite ga z dobro ključavnico! Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Še bolje je, če kolo priklenete k ograji (hkrati za okvir kolesa in eno od koles).
  • Zapišite si podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati. Pri opisu si lahko pomagate z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu.
  • Če vam ukradejo kolo, tatvino prijavite policiji. Ob prijavi posredujte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.

Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije. Storilci lahko namreč kolo uporabijo samo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena. Če ni mogoče ugotoviti lastnika, so kasneje prodana na dražbi najdenih stvari.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice