Nika Vajnhandl
Pet, 21.5.2021 15:58
Sašo iz Ljubljane je zbiratelj pločevink Mountain Dew, Pepsi in Monster Energy.

Sašo je študent iz Ljubljane, ki ob študiju rad potuje, ob spoznavanju širnega sveta pa nabira tudi pločevinke svojih najljubših pijač.

Njegove najljubše pijače so Mountain Dew, Pepsi in Monster Energy. Teh pločevink ima največ. Nekaj pa se najde tudi pločevink energijske pijače znamke Rockstar, ki jo je mogoče dobiti v Ameriki.

Dolga zbirateljska kariera 

Sašo za Ljubljanainfo pove, da pločevinke zbira že 20 let. Razstavlja jih zložene na stene svojega stanovanja, poleg tega stanovanja, pa ima pločevinke razstavljene še v dveh sobah v hiši svojih staršev.

V tistih sobah je najbolj ponosen na stare, »old school« Pepsije in razne kokakole. 

»Svoje zbirateljstvo sem začel z zbiranjem vseh znamk. Pa sem hitro ugotovil, da je to prevelik zalogaj. Potem sem nekaj časa zbiral samo Coca Colo, ko pa je ta začela na pločevinke tiskati razna imena, pa mi ni več bilo zanimivo. Tako da zdaj zbiram Pepsi, Mountain Dew in Monster Energy,« razlaga.

Na vprašanje, katera pijača je njegova najljubša, brez pomisleka odgovori: »Mountain Dew.«

Mountain Dew je sicer mogoče dobiti tudi pri nas, v trgovini Tedi.

Najrazličnejše posebne izdaje iz zahoda

»V Združenih državah Amerike imajo najrazličnejše pločevinke, ker je tam pač največji trg,« pravi. 

Tako je večina njegovih pločevink iz Združenih držav Amerike, Kanade in Havajev, seveda, pa se najdejo tudi kakšne »domače«, slovenske.

Nekaj pločevink ima iz ostalih evropskih držav, najdejo pa se tudi pločevinke z Nove Zelandije, Kitajske in Japonske.

Zbirateljstvo pločevink postaja skoraj nemogoč hobi

Zbirateljstvo pločevink je sicer zadnje čas postalo skoraj trend, opaža.

»Sploh energijske pijače zbira vedno več ljudi,« razlaga Sašo.

Pločevink je tudi sicer globalno gledano vedno več. Tako so se tudi zbiratelji, v veliki meri primorani odločiti za zbiranje zgolj nekaj različnih znamk pločevink, saj bi bilo zbiranje vseh enostavno nemogoče.

»Recimo, bilo bi se nemogoče usmeriti v zbiranje vseh pločevink piva,« pove Sašo, saj že k velikanskemu številu pločevink piva sicer na trgu, se jih ustvarja še več in več.

Sašo ima že 7000 zbranih pločevink!

»Kar pa niti ni toliko. En Američan ima pol milijona različnih vrst pločevink piva,« dodaja ob razkritju števila zbranih pločevink.

Če se želite prepričati, da je zbirateljstvo pločevink v teh časih, ko trg preplavljajo najrazličnejše znamke, z različnimi edicijami, težek zalogaj, se poskusite odpraviti v trgovino E. Leclerc, ki ima pestro ponudbo najrazličnejših pločevink, uvoženih iz različnih delov sveta.

Polne police najrazličnejših pijač, vas bodo zagotovo prepričale, da še veliko okusov vendarle niste odkrili.

Starejše novice