Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 21.3.2023 16:55
Par labodov gnezdi na Tivolskem ribniku, še en par pa na Koseškem bajerju.

Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da so samico laboda grbca, ki jo je novembra 2022 ob Tivolskem ribniku ugriznil pes, po zdravljenju vrnili nazaj na ribnik.

Samica je bila po ugrizu psa v novembru 2022 oskrbljena na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, od tam pa premeščena na zdravljenje v Zatočišče za živali prosto živečih vrst na Muti. Zdravljenje se je uspešno zaključilo.

Po oceni veterinarja dr. Zlatka Goloba je ptica sposobna za življenje v naravi, zato je bila skladno z Uredbo o zatočišču za živali prosto živečih vrst premeščena nazaj v okolje, iz katerega je bila odvzeta, na Tivolski ribnik.

Ob tem obiskovalce prosijo za spoštovanje pravil v bližini labodov. En labodji par si je že lansko leto za svoj dom izbral Tivolski ribnik in na njem tudi gnezdil, a žal neuspešno, še en gnezdeči par labodov pa je mogoče opazovati na Koseškem bajerju.

Obiskovalci parka in mimoidoči zato naj ptic ne vznemirjajo, se jim približujejo ali jih hranijo. Prav tako naj se pticam ne približujejo s psi, ki morajo biti nujno na povodcu.

Če je motenj v času gnezdenja preveč, lahko samica namreč gnezdo zapusti oziroma preneha valiti, zaroda pa v takem primeru ni, opozarjajo na mestni občini, kjer si želijo, da bi par gnezdil tudi letos ter imel naraščaj.

»Ptice v času gnezditve in vzgoje mladičev potrebujejo predvsem mir. Obiskovalce tudi prosimo, naj ptic ne hranijo, saj s tem pogosto naredijo več škode kot koristi. Labodi imajo na Tivolskem ribniku in Koseškem bajerju ter njuni okolici dovolj hrane. To dokazuje tudi dejstvo, da se labodi že dlje časa zadržujejo tako na bajerju kot na ribniku,« so še zapisali.

Človek s hranjenjem prostoživečih ptic povečuje tekmovalnost med pticami različnih vrst, s tem pa povečuje tudi možnost poškodb ali prenosov okužb.

Še vedno namreč veljajo ukrepi, ki jih je z namenom preprečevanja ptičje gripe v Sloveniji izdala Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, med katerimi je tudi prepoved krmljenja prostoživečih vodnih ptic.

Starejše novice