Vir: MOL.
Ustvarjeno dne
Čet, 29.10.2020 08:00
V prvi polovici letošnjega leta je Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana na področju mirujočega prometa izvedlo kar 16.454 ukrepov.

Zagotovo se je tudi vam že zgodilo, da ste pozabili podaljšati parkirni listek ali pa ste parkirali na nedovoljenem mestu, ker drugače ni šlo, kasneje pa vas je na avtomobilu pričakalo obvestilo Mestnega redarstva. Potem ste eden izmed skoraj 17.000 kršiteljev, zoper katerih so ukrepali mestni redarji. 

Je tudi vas na avtomobilu že kdaj pričakalo obvestilo Mestnega redarstva?

Za napačno parkiranje vam grozi kazen med 40 in 80 evri

Z Mestnega redarstva so nam sporočili, da so največ glob, in sicer skoraj tretjino, izdali zaradi napačnega parkiranja in ustavljanja na pločniku. Sledijo ukrepi s področja prepovedi parkiranja in ustavljanja na podlagi prometne signalizacije v 21 odstotkih, parkiranje na cestišču v 14 odstotkih, osem odstotkov kršiteljev je parkiralo na površinah, ki niso namenjene prometu vozil. 

Višina glob je različna in določena tako v zakonodaji kot tudi odlokih. Za napačno parkiranje je zagrožena globa med 40 in 80 evri in je odvisna od storjenega prekrška. Tako je na primer za prepovedano parkiranje in ustavljanje na prehodu za pešce, stezi za pešce, pločniku ali v območju za pešce višina globe predvidena 80 evrov, za napačno parkiranje v križišču, prehodu za kolesarje, cestišču pa je višina globe 40 evrov.
 

V preostalih primerih gre za prepovedano parkiranje in ustavljanje v križiščih, parkirnih prostorih namenjenih invalidom, prehodih za pešce ter prepovedano parkiranje ali ustavljanje na delu ceste, kjer bi bil prost prehod med ustavljenim oziroma parkiranim vozilom in neprekinjeno ločilno črto ali usmerjevalnim poljem na vozišču ali nasprotnim robom vozišča ali kakšno drugo oviro na cesti širok manj kot tri metre.
 

Največ kršitev na področju mirujočega prometa so zabeležili znotraj avtocestnega obroča, po četrtnih skupnostih Center, Bežigrad, Šiška, Rožnik, Vič, Trnovo, Golovec, Moste in Jarše. 

Mestno redarstvo spodbuja k izboljšanju varnosti v prometu

Da bi bilo kršitev čim manj, prometna varnost pa čim boljša, na Mestnem redarstvu izvajajo različne kampanije. Tako želijo s plakati z duhovitimi besednimi igrami in neposrednim nagovorom o višini kazni za posamezen prekršek sporočiti, da je bolje upoštevati pravila in tako poskrbeti za lastno varnost ter varnost drugih, s čimer se lahko posameznik izogne tudi plačilu kazni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice