Selma Špendl
Čet, 24.11.2022 09:51
V Cukrarni bodo drevi odprli razstavo XR @ Animateka, zdaj že tradicionalno prisotni element mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, namenjen raziskovanju animacije v drugih razsežnostih.

Peta edicija razstave navidezne resničnosti XR @ Animateka bo predstavila dela uveljavljenih animatorjev, ki jih zaznamujejo posebna estetika in narativi, pa tudi zmožnost vplivanja na zaznavo.

Razstava bo na ogled do 11. decembra. Letošnji, 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka bo potekal med 28. novembrom in 4. decembrom v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni.

Predstavljena bodo najnovejša dela avtorjev, ki raziskujejo nova področja.

From the Main Square izpod rok Pedra Harresa je interaktivna izkušnja navidezne resničnosti, ki gledalca povabi, da doživi vzpon in padec razdeljene družbe. Civilizacija zacveti z vsemi svojimi protislovji, nato pa začne ogrožati samo sebe.

Midnight Story od Antonina Niclassa je 360-stopinjska izkušnja navidezne resničnosti, ki jo pripoveduje Miriam Margolyes. Vsebuje interaktivne elemente, ki se sprožijo z gledanjem, ter lutke, naslikane na platno in animirane v tehniki stop animacije, nato pa postavljene v 3D scenografijo.

»Noben korak te ne bo pripeljal bliže, vsak korak pa te pomanjša«

O delu I Horizon, Paula Busha iz Velike Britanije so pri Animateki zapisali: »Noben korak te ne bo pripeljal bliže, vsak korak pa te pomanjša, četudi tega ne vidiš... Kajti jaz sem obzorje.«

Swarm Maarten Isaäka de Heera pa ponuja pogled iz ptičje perspektive na tridimenzionalne fotokolaže pokrajin, ki prikazujejo del Evrope po podnebnih spremembah.

Na ogled bo tudi retrospektiva navidezne resničnosti dvojca Uri in Michelle Kranot. Večkrat nagrajena dvojica s pomočjo potopitvenih tehnologij združuje avtorsko animacijo z razširjeno resničnostjo.

Njuna Nothing Happens je filmska izkušnja navidezne resničnosti, ki povabi posameznika k sodelovanju v dogodku ter tako preizprašuje vlogo gledalca.

Projekt preizkuša nov način naracije in navzočnosti v sliki oziroma celovitem, potopitvenem umetniškem delu.

Songbird je pravljica, ki v sebi skriva temno srce. Nastala je po naročilu in v sodelovanju z ekipo The Guardian Virtual Reality.

Gledalca bo odpeljala v leto 1984, na otok Kauai, v naslikano repliko bujnega gorskega deževnega gozda, polnega pisanih ptic.

The Hangman at Home pa je animirana izkušnja navidezne resničnosti, povezana z vprašanji priznanja in nelagodne intimnosti človeka.

Sestavlja jo pet med seboj prepletenih zgodb, pri čemer vsaka situacija predstavi eno ali več oseb v občutljivem trenutku ranljivosti, igrivosti, prestrašenosti, zamišljenosti, zmedenosti ali radovednosti.

Starejše novice