Točno ob 11. uri se je župan Zoran Janković prvi zapeljal po prenovljenih tekočih stopnicah v podhodu Plava laguna.

Mestna občina Ljubljana je z menjavo tekočih stopnic začela decembra lani. Številni meščani, zlasti tisti za Bežigradom, so se razveselili te novice in od danes naprej lahko stopnice tudi uporabljajo. 

So nove tekoče stopnice šele začetek prenove podhoda Plava laguna?

Jankovića so med sprehodom po podhodu občani opozorili, da invalidi zaradi nedelujočega dvigala pogosto ne morejo dostopati v podhod Plava laguna. Prav tako je župan med sprehodom sam ugotovil, da je v podhodu kar nekaj zapuščenih poslovnih prostorov, ki bi jih lahko uredili. 

Poleg tekočih stopnic na južni strani Plave lagune, so od danes naprej v uporabi tudi stopnice na severni strani, medtem ko še ene tekoče stopnice, ki vodijo v in iz podhoda, ne delujejo. 

Tekoče stopnice v celoti sestavili kar v podhodu

Menjavo tekočih stopnic v podhodu so izvedli brez posega v konstrukcijo in s tem v lastništvo po povsem novem postopku, imenovanem In-Truss. Dela je izvedlo podjetje Schindler Slovenija d.o.o., Ljubljana pa je prvo mesto v tem delu Evrope, v katerem je bil uporabljen tak način sestave in vgradnje stopnic. 

V primerjavi z običajno vgradnjo tekočih stopnic, ko se te sestavijo že v tovarni in so na objekt dostavljene kot celota, so tokrat tovarno »preselili« na lokacijo in tekoče stopnice v celoti sestavili kar v podhodu. To metodo uporabljajo v primerih, ko zamenjava tekočih stopnic kot celote ni možna brez posegov v statiko objekta.

 Vrednost projekta znaša 320.000 evrov brez DDV, so sporočili z MOL. 
 

Starejše novice