Novi Zdravstveni dom Metelkova (foto: MOL).
Ljubljanainfo
Tor, 24.1.2023 07:00
Ljubljana naj bi v prihodnjih dveh letih dobila kar štiri nove zdravstvene domove. Kakšna je časovnica?

Po besedah župana Zorana Jankovića je najbližje realizaciji gradnja novega Zdravstvenega doma Jarše na Kvedrovi ulici, ki naj bi bil po prvih optimističnih napovedih zgrajen že do poleti 2022.

Nova časovnica pa predvideva, da naj bi se, v kolikor občina končno dobi gradbeno dovoljenje, gradnja začela v prvi polovici leta 2023.

Župan je povedal, da gredo verjetno konec meseca z ekipo na teren in če bo vse po pričakovanjih, bodo začeli graditi »že letos poleti«.

Nov Zdravstveni dom Ljubljana Jarše naj bi poleg tega obsegal lekarno, ki v stari stavbi zdravstvenega doma sicer še zmeraj deluje, četrtni center, dnevni center za starejše in prostor za mlade.

Naslednji na vrsti je nov Zdravstveni dom Metelkova, ki ga občina načrtuje »na severozahodnem delu ob Metelkovi ulici, kjer je bilo včasih urejeno začasno parkirišče«. Pozneje se je tam nekaj časa izvajalo tudi testiranje za covid-19.

Vključeval bo garažno hišo v dveh kletnih etažah in Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog.

Kot piše na spletni strani občine, želijo s tem zapolniti primanjkljaj prostorov in izboljšati delovne pogoje za programe Zdravstvenega doma Ljubljana, ki se izvajajo na več lokacijah.

Izboljšati želijo tudi izvajanje zdravstvene oskrbe ter ohranjati in krepiti zdravje prebivalcev Ljubljane.

»Meščanke in meščani bodo z novim zdravstvenim domom pridobili sodoben zdravstveni dom, ki bo nudil kakovostno obravnavo pacientov v boljših prostorskih pogojih. Poseben poudarek bo na združitvi raznolikih programov zdravstvenega doma, pa tudi umestitev stavbe v strnjeno pozidavo, ki je prisotna na tem območju,« še pravijo na mestni občini.

Zoran Janković je dejal, da se center v tem trenutku projektira. Za stavbo je bil izveden natečaj, kjer so izbrali rešitev mladih arhitektov Katje Aljaž in Mateja Mejaka. Konec leta naj bi bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, prihodnje leto, torej spomladi 2024, pa začetek gradnje.

Na nedavni tiskovni konferenci župana sta bila omenjena še nov zdravstveni dom v četrtni skupnosti Šmartno pod Šmarno goro in celovita prenova zdravstvenega doma na Rakovniku, ki spada pod enoto Rudnik.

Na območju četrtne skupnosti Šmartno pod Šmarno goro sta predvidena tako nov zdravstveni dom kot lekarna. Začetek gradnje naj bi bil 2024, zaključek pa 2025.

Na Rakovniku so dela nekoliko zahtevnejša, je dejal Janković, saj je treba porušiti stari zdravstveni dom, ki trenutno še deluje, in zgraditi novega, omogočiti pa tudi parkiranje za zaposlene in paciente. Dela na tem območju naj bi se torej začela leta 2025.

Starejše novice