Novo domovanje v Ljubljanskem zavetišču bo kmalu nared tudi za zapuščene mačke.
Kar četrtina zapuščenih živali najde svoj drugi dom v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, največjem zavetišču pri nas. S prenovo zavetišča so začeli leta 2019, sedaj pa bodo v zaključni fazi do konca leta zgradili še zavetišče za mačke.

Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana, so v prvi fazi gradnje, ki je bila zaključena decembra lani, uredili novo sodobno domovanje za pse, nove prostore za upravo s predavalnico, prostore za prostovoljce ter servisne prostore in skladišče Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana. V drugi fazi so julija 2020 dokončali objekt s sprejemno in veterinarsko ambulanto, čaka jih le še gradnja zavetišča za mačke. Zavetišče bodo iz prvotnih 1.000 povečali na 3.500 kvadratnih metrov. 
 

Konec leta 2020 bo Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana imelo največje in najsodobneje urejene prostore v Sloveniji. Poleg osnovnih nalog zavetišča, bodo skrbeli tudi za razvoj središča za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali ter izobraževanje in usposabljanje mladih strokovnih kadrov in tudi zainteresirane javnosti.
 

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je prvo zavetišče v Sloveniji in deluje že od leta 2002. Vsako leto sprejmejo več kot 2.000 zapuščenih živali. V vseh teh letih so oskrbeli že več kot 32.000 živali, kar 10.000 živalim so poiskali nov dom. 
 

Viden je velik strokovni napredek, saj v Zavetišču na Gmajnicah živali oskrbujejo po najvišjih strokovnih protokolih za zavetišča v Sloveniji in tudi najnaprednejših na svetu. Poleg tega ne izvajajo evtanazije, kadar je potrebna daljša namestitev živali.
 

Kako lahko pomagate sami?

  • S sprehajanjem psov  je vsakdo, ki pripravljen pomagati dobrodošel in dragocen. Na spletni strani zavetišča je podrobno predstavljen postopek in program usposabljanja. Namreč le usposobljeni polnoletni sprehajalci lahko opravljajo delo sprehajanja, saj je sprehajanje v zavetišču veliko več kot le sprehod v naravi,
  • z začasnim skrbništvom za osirotele mačje mladiče lahko pomagate številnim zapuščenim mačjim mladičem,
  • pomagate lahko pri skrbi za prostoživeče mačke, in sicer z ulovom za namen sterilizacije/kastracije in tako preprečitev kotitve neželenih mladičev, še več mačkam na ulici. Za informacije se zainteresirani lahko obrnete na Zavetišče, 
  • všečkate Facebook stran Zavetišča, kjer so objavljene fotografije živali za posvojitev,
  • pišete zgodbe o tem, kako ste našli žival in ji pomagali ter s tem vzpodbujate druge,
  • delite svoje dogodivščine s posvojenimi živali iz zavetišča čim širše in tako vzpodbujajte posvojitve iz zavetišča,
  • osveščajte bližnje, prijatelje, sosede  o odgovornem odnosu do živali in tako pomagate k večanju odgovornosti celotne družbe,
  • pomagate lahko s finančnimi prispevki in materialnimi donacijami, 
  • del dohodnine lahko namenite za zapuščene pse v Zavetišču Ljubljana.

Starejše novice