Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Tor, 19.1.2021 13:32
Svetniki so na 19. seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana potrdili osnutek Odloka o spremembah potekov ulic in o poimenovanju ulic, parkov in trga na območju MOL. Preverili smo, katere ulice, parki in trgi bodo dobili nova imena.

Za Bežigradom se bo ulica, ki se od Džamijske ulice odcepi proti severu k Železniškemu muzeju, po novem imenovala Sarajevska ulica. Med drugim je komisija predlagala, da bi dve ulici v nastajajoči soseski Vile Bokalce nosili ime po pevki Marjani Deržaj in akademski slikarki Metki Krašovec. Cesta k novo nastajajoči soseski na Rakovi jelši bo predvidoma nosila ime Ulica Ekvorna, po starodavnem koliščarskem božanstvu iz predrimskih časov. 

Cesta med Pilonovo ulico in Kamnogoriško cesto bo po novem nosila ime matematika Ivana Vidava. Ulica med Jurčkovo cesto in Potjo spominov in tovarištva pa bo poimenovana po borcu in poveljniku Ljubljanske brigade, ki je 9. maja 1945 osvobodila Ljubljano, Alojzu Kajinu.

Do trgovine Ikea po Švedski ulici

Glavna dostopna cesta do trgovine Ikea se bo imenovala Švedska ulica. Slepa cesta v nakupovalnem središču BTC, ki se v prvem krožišču na Letališki cesti v smeri od Kajuhove ulice proti obvoznici odcepi proti severozahodu in se po 235 metrih slepo konča pred ograjo, nosi ime Beograjska ulica. 

Ulica med parcelo, kjer bo stal Nuk II, Trgom francoske revolucije, Križankami in Zoisovo cesto bo Hieronimova ulica po vsestranskemu izobražencu, ki je živel približno med letoma 347 in 400 in je avtor latinskega prevoda Biblije. Hieronim se je dopisoval z Emonci, zato bi po njem nosila ime ulica na območju nekdanje Emone. 
 

Športni park Bratovševa ploščad in Trg device Marije

Park med Ulico 7. septembra, Glinškovo ploščadjo, Ulico Rezke Klopčič in Mucherjevo ulico bo v prihodnje nosil ime Centralni park soseske Ruski car. Park s športnimi površinami med stanovanjskimi bloki na Bratovševi ploščadi, pešpotjo ob enoti Ajda Vrtca Ciciban, Ulico prvoborcev ter Slovenčevo ulico pa bo imenovan Športni park Bratovševa ploščad. Pri križišču Zaloške in Zadobrovške ceste bo trg med cerkvijo, župniščem in kaplanijo nosil ime Trg device Marije.
 

Starejše novice