Ljubljanainfo
Čet, 16.11.2023 13:03
Policisti redno spremljajo vse varnostno zanimive dogodke, jih smiselno razvrščajo in povezujejo v sklope ter jih analizirajo, so dejali ob napadu na Judovski center v Ljubljani.

V centru Ljubljane je včeraj zvečer prišlo do kaznivega dejanja. Neznani storilec je na vrata Judovskega centra naslikal antisemitistični grafit, ki judovski simbol, Davidovo zvezdo, enači s simbolom nacistične Nemčije - svastiko.

Za več informacij smo se obrnili na Policijsko upravo Ljubljana. Slednja je za Ljubljanainfo potrdila, da so bili o dogodku obveščeni okoli devete ure zjutraj.

»Lahko potrdimo, da je do sedaj neznani storilec na vrata ene izmed stavb na območju centra Ljubljane preko noči z barvo narisal simbola Davidove zvezde in svastike. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja z elementi spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.«

Podobnih dejanj niso zaznali

Pojasnili so, da policisti budno spremljajo vse varnostno rizične dogodke, to pa je prvi incident te sorte, do katerega je prišlo v Ljubljani. 

»Do sedaj na območju Policijske uprave Ljubljana nismo zaznali drugim podobnh dejanj. Policisti redno spremljajo vse varnostno zanimive dogodke, jih smiselno razvrščajo in povezujejo v sklope ter jih analizirajo. 

S tem lahko določijo teritorialno in vsebinsko povezane varnostne pojave, ki imajo podoben temelj, ter na tej podlagi načrtujejo aktivnosti in dnevno ocenjujejo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujejo ukrepe, tako da zagotavljajo varnost v največji možni meri in preprečujejo kazniva ravnanja.«

Kaj storiti?

Policisti poudarjajo, da lahko za varnost in preprečitev kaznivih dejanj veliko naredimo tudi sami. 

»Občanom svetujemo, naj, če postanejo žrtve, o tem takoj obvestijo policijo. Pomembno je tudi takojšnje obveščanje policije že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje. To pa pomeni sodelovanje vseh, denimo tudi prič ali drugih, ki bi o teh kaznivih ravnanjih kaj vedeli, da o tem policiji podajo informacije.«

Za konec so sklenili še, da morajo vsi, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, o tem takoj obvestiti policijo na telefonsko številko 113 ali na anonimno številko 080 1200.

Kazen še neznana

Na vprašanje, kakšna kazen čaka storilce dejanja, če jih bodo izsledili, so nam odgovorili, da odgovora ne morejo razkriti, saj tovrstne primere obravnavajo posamično. 

Sankcija bo odvisna od vseh ugotovljenih elementov kaznivega dejanja.

Komentarji (2)

Nisem anti (ni preverjeno)

Antisemitizem?!?! Kar koli bi narisal na to stavbo bi bil antisemitizem. Antisemitizem bi bil če bi narisal samo svastiko. Tako pa je narisal oba simbola in ju enačil med sabo. Vsak ki malo opozori na politiko Judov je že dandanes Antisemist!

Rock8 (ni preverjeno)

Jevreji so si sami to zakuhal

Starejše novice