Foto: Promet.si
Ljubljanainfo
Čet, 4.2.2021 07:00
Avstrija zaostruje pogoje za vstop v državo, po novem negativen test obvezen tudi za delavce migrante.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je pred dnevi sporočil, da bo prvič tudi za dnevne migrante obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus. Kot kaže bo isto veljalo tudi za delavce migrante, ki so do zdaj sodili med izjeme.

Čez mejo samo z negativnim testom

Iz Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS) so namreč sporočili, da je avstrijska vlada v sredo izdala odlok, ki določa, da je prehod meje tudi za čezmejne delavce migrante, možen samo z negativnim hitrim ali PCR testom, ki ne sme biti starejši od sedem dni. Odlok začne veljati prihodnjo sredo.

Stroški testiranja na plečih delavcev 

Kot je zapisano na uradni strani sindikata, mora dokument o opravljenem testiranju vsebovati ime in priimek testiranega, rojstni datum, datum testiranja, podpis osebe, ki je test opravila in žig institucije, kjer je bil test narejen. 

Odlok določa, da stroške testiranja krije delavec sam. 

Prav tako, naj bi se morali čezmejni delavci enkrat tedensko za prehod meje registrirati na spletnem portalu. Po zadnjih informacijah sindikata, naj bi bil veljaven tudi test, opravljen v Sloveniji

Vzposatvljena že prva točka za testiranje

Sicer pa je sindikat v torek o avstrijskem odloku obvestil tudi Ministrstvo za zdravje, kjer so že sprožili postopke za vzpostavitev točk za testiranje.

Za zdaj so v sindikatu prejeli informacijo o brezplačnem testiranju na lokaciji Zdravstvene postaje Sladki vrh, kjer je možno brezplačno testiranje po predhodnem naročilu tudi ob nedeljah. Več informacij najdete TUKAJ.

Višje kazni za neuporabo zaščitnih mask

Spomnimo še, da je bodo Avstrijci ohranili tudi nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, podaljšali pa ga bodo tudi na mejah s Slovaško in Češko. Zvišali pa so tudi globe za kršitve pravil o obveznem nošenju zaščitnih mask in vzdrževanju medsebojne razdalje. kazen ob tovrstnih prekrških bo namesto dosedanjih 25 oziroma 50 evrov znašala 90 evrov.

Starejše novice