Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Tor, 21.6.2022 07:00
V zadnjih dveh mesecih ljubljanski policisti opažajo, da so se s turisti po sprostitvi covid ukrepov v mesto vrnili tudi žeparji. Kako se s tem soočajo turistični vodniki?

V zadnjih dveh mesecih policija v centru Ljubljane zaznava porast oseb, ki izvajajo žeparske tatvine, glede problematike tako imenovanih žeparjev pa sodelujejo tudi z lokalno skupnostjo, je povedal namestnik načelnice Policijske postaje Ljubljana Center Irfan Begović.

Med drugim sodelujejo s turističnimi vodniki in si vzajemno pomagajo, da skupaj zaščitijo tako lokalne prebivalce kot tudi turiste.

Na Turistični informacijski center se v primeru tatvin obračajo predvsem tuji gostje, ki iščejo informacije o najbližji policijski postaji, ker so bili žrtev žeparjev, je za Ljubljanainfo povedala Aleksandra Papež, zadolžena za odnose z javnostmi pri Turizmu Ljubljana. 

Vodniki se med seboj obveščajo in sodelujejo s policijo

»Tudi vodniki opažajo, da so se pojavili žeparji. Vodniki se med seboj obveščajo o lokacijah, kjer so opazili žeparje. V Turizmu Ljubljana redno sodelujemo s Policijo, si izmenjujemo informacije, imamo skupna izobraževanja in se sestajamo na sestankih, kjer se obveščamo o novostih glede načina izvrševanja kaznivih dejanj,« je dejala Papež.

Sicer tovrstnih primerov, kjer bi bili ljudje žrtve žeparjev, ni veliko, vendar pa se pojavljajo, medtem ko jih na Turizmu Ljubljana do marca oziroma aprila niso zasledili. 

»V Turističnem informacijskem centru imamo za vse obiskovalce na voljo letake, ki so jih pripravili na policiji in s katerimi osveščamo o samozaščitnih ukrepih pred žeparskimi tatvinami. Letaki so na voljo v več jezikih, in sicer v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku,« je razložila.

Kaj storiti, če ste žrtev tatvine?

Ljudje pogosto prepozno opazijo, da so bile žrtve tatvine, saj jih na to opozori šele sporočilo o zlorabi njihove kartice ali odsotnost telefona.

»Ljudje še vedno ne upoštevajo dovolj samozaščitnega ravnanja. Predmetov nimajo pod nadzorom, denarnice puščajo recimo na mizah, vredne predmete imajo v izpostavljenih žepih v nahrbtnikih. Priporočljivo je, da predmete nosijo v notranjih žepih jaken ali pa da je nahrbtnik na sprednji strani,« je pojasnil Begović.

»Če ugotovite, da ste bili žrtev tatvine, čimprej pokličite 113. Opis osumljenca, kam je pobegnil, to lahko veliko pripomore pri iskanju storilca,« je še dejal.

Starejše novice