Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Tor, 28.9.2021 14:30
Jutri se začne že 20. festival za tretje življenjsko obdobje, s katerim želijo krepiti odnose med starejšimi.

V Cankarjevem domu bo od 29. septembra do 1. oktobra tradicionalno potekal Festival za tretje življenjsko obdobje

Letošnji jubilejni, že 20. festival bo ponovno gostil starejše iz vse Slovenije in tudi tujine, različne organizacije, javne zavode.

Vsako leto dogodek soustvarja več kot 3000 posameznikov, kot vsa leta doslej pa Festival za tretje življenjsko obdobje kot največji dogodek za starejše v Evropi, obeležuje 1. oktober, mednarodni dan starejših, ter s svojimi vsebinami uspešno gradi most med generacijami, posamezniki, nevladnimi in drugimi pomembnimi organizacijami. 

Pester in bogat program že čaka 

Letošnji Festival za tretje življenjsko obdobje bo prežet z glasbo, plesom, ažurnimi informacijami in tematikami ter dobro družbo, kjer bodo organizatorji v okviru najrazličnejših aktivnosti ustvarjali trden most med generacijami. 

V okviru festivala bodo na samem prizorišču potekali pevski, plesni in gledališki nastopi, ki jih bodo pripravila različna društva, ustvarjalni starejši iz cele Slovenije in številne druge organizacije. 

Na otvoritvi tudi predsednik Pahor

Slavnostna otvoritev 20. Festivala za tretje življenjsko obdobje bo potekala prvi dan festivala, v sredo, 29. septembra ob 10. uri. 

Festival, namenjen vsem generacijam, bo pod častnim pokroviteljstvom otvoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Letošnji kulturni program bo posvečen spominu na lani preminulega skladatelja, dirigenta, aranžerja in pianista Mojmirja Sepeta

Izobraževalni program – od sodobnih tehnologij do zdrave prehrane

Tudi letos bodo na voljo zanimivi izobraževalni dogodki, polemične strokovne razprave in številne delavnice za vse generacije. 

Izobraževalni program Festivala za tretje življenjsko obdobje je eno izmed glavnih in najpomembnejših področij prireditve. Izobraževanje stremi k ozaveščanju starejših o pomenu aktivnega in zdravega staranja, vseživljenjskega učenja in izobraževanja ter kulturno-umetniškega udejstvovanja. 

V času festivala bo na voljo več izobraževalnih dogodkov: predavanj, delavnic, forumov, okroglih miz in drugih oblik predstavitve najrazličnejših vsebin, ki udeležencem ponudijo za aktivno starost primerna znanja in uporabniške izkušnje.

Festivalske teme znotraj izobraževalnega programa so uporaba sodobnih tehnologij, zdravje, šport in rekreacija, zdrava prehrana in dodatki k prehrani, možnosti vključevanja v družbo, finančno opismenjevanje, sobivanje.
 
Kot vsako leto pa bo pripravljen tudi bogat kulturni program. Tridnevni kulturni program obsega številne programske točke v izvedbi članov kulturno-umetniških društev, folklornih skupin, pevskih zborov, društev upokojencev in mnogih drugih organizacij iz cele Slovenije in tujine. 

Pogovor o najbolj aktualnih vprašanjih, povezanih s staranjem prebivalstva

Strokovni program je eden pomembnejših sklopov Festivala za tretje življenjsko obdobje, v okviru katerega predstavniki države, stroke, civilne družbe, gospodarstva in obiskovalci razpravljajo o najbolj aktualnih vprašanjih, vezanih na globalne izzive s staranjem prebivalstva. Vsako leto so izpostavljene teme pomembnost aktivnega staranja in vloga medgeneracijskega sodelovanja ter solidarnosti v družbi na različnih področjih

Program poteka v duhu iskanja načinov, kako v trenutnih razmerah dolgoročno pozitivno vplivati na kakovost življenja starejše populacije in kako oblikovati bolj povezano, bolj vključujočo družbo, ki omogoča uspešno sožitje in socialno varnost vseh generacij.

Vstop na festival je brezplačen

Starejše novice