Foto: Mestna občina Ljubljana
Ljubljanainfo
Pet, 25.3.2022 11:17
V ponedeljek bodo začeli s celovito obnovo otroškega igrišča v Tivoliju, pri ribniku. Eno izmed najbolj obiskanih igrišč v Ljubljani bo kot pravijo, dobilo številna nova, zanimiva in sodobna igrala za otroke vseh starostnih skupin.

Kljub dejstvu, da je otroško igrišče v Tivoliju, pri ribniku, eno izmed najbolj obiskanih igrišč v Ljubljani, pa so igrala tam že precej dotrajana. Zato so se na mestni občini Ljubljana odločili, da začnejo s celovito prenovo igrišča. 

Kdaj se bo začela prenova?

S prenovo igrišča bodo predvidoma začeli v ponedeljek, 28. marca. Najprej je predvideno, da se odstrani stara igrala, nato pa bo sledila  obdelava območja in nameščanje novih igral. Celovita prenova bo trajala predvidoma štiri mesece, v tem času pa bo igrišče za občane zaprto.

Obstoječa igrala nameravajo pregledati in obnoviti ter tista, ki bodo uporabna namestiti na druga igrišča po Ljubljani, saj se zavedajo pomena ponovne rabe opreme. V Tivoliju bodo ohranili in prenovili le obstoječe igralo – vrtiljak.

Sodobno igrišče za različne starostne skupine

Osrednje otroško igrišče v Tivoliju si želijo urediti tako, da bo sodobno in primerno za različne starostne skupine. Dobilo bo številna nova, zanimiva in sodobna igrala za otroke vseh starosti.

Zasnova nove ureditve otroškega igrišča Tivoli, ki jo je izdelalo podjetje LUZ, se navezuje na predhodno ureditev po načrtih Dušana Ogrina in Davorina Gazvode. Na igrišču imajo namen ohraniti vse prej oblikovane reliefe ter se truditi slediti oblikovni ideji ureditve iz devetdesetih let, na katero pa bodo dodali nova sodobna igrala. 

Igrišče bo členjeno glede na starostne skupine. Na severu in jugu je predvideno območje za najmlajše z igrali za starostno skupino do tretjega leta. Tam bo zagotovljen prostor za sedenje, izvedena bo dodatna zasaditev roba igralnih površin in oboda igrišča.

Ob vznožju hriba pa bo raznolik program z igrali za plezanje, skakanje, vrtenje, guganje in dričanje, ki bo namenjen nekoliko starejšim otrokom. Zahodni del igrišča za starejše otroke bo opremljen tudi z bolj zahtevnimi in »adrenalinskimi« igrali.

Na igrišču obljubljajo tudi vodna igrala 

Kot obljubljajo na ljubljanski občini, bodo igrišču dodali tudi več vodnih igral, s katerimi bo celotno območje pridobilo dodatno vsebino.

Tovrstna igrala namreč omogočajo drugačen način uporabe prostora, ponujajo novo uporabniško izkušnjo, pripomorejo pa tudi k ugodni mikroklimi območja, še pojasnijo na občini.

Sicer pa bo ureditev igrišča v Tivoliju ena izmed večjih investicij v otroška igrišča, vredna bo skoraj 900.000 evrov. Dela bo izvedlo podjetje Lesnina MG oprema.

Preberite še:

V Ljubljani poskrbljeno za varno igro

V Ljubljani sicer zaposleni na občini in komunali vzdržujejo več kot dvesto javnih otroških igrišč. Igrišča so sproti vzdrževana ter obnovljena skladno s potrebami in prioritetami, za kar v okviru letnega vzdrževanja namenijo okoli 600.000 evrov.

Hkrati se trudijo, da na igrišča nameščajo kakovostna igrala in igralno podlago, urejajo bližnjo okolico igrišč, postavljajo klopi, koše za odpadke in drugo opremo ter skrbijo za ozelenitev.

Letos nameravajo poleg igrišča v Tivoliju obnoviti še od pet do sedem otroških igrišč v Ljubljani.

Več informacij o obnovah otroških igriščih v Ljubljani pa lahko najdete tukaj.

Starejše novice