Številni meščani, zlasti tisti za Bežigradom so se razveselili menjave tekočih stopnic v podhodu Plava laguna, ki ji je Mestna občina pričela izvajati decembra lani.

Mestna občina Ljubljana je pripravila nekatere zanimivosti o varčni porabi elektrike pri tekočih stopnicah. Ali ste vedeli ...

Nižja poraba električne energije

Vse vgrajene tekoče stopnice, na primer v podhodih Plava laguna in Ajdovščina, imajo vgrajeno frekvenčno regulacijo, ki zmanjšuje porabo električne energije. Stopnice se v času, ko niso v uporabi, premikajo s tako imenovano plazečo hitrostjo, ki znaša 0,15 m/s. Ko do stopnic pristopi potnik stopnice pospešijo na nazivno hitrost 0,5 m/s.

PREBERITE ŠE:

Daljša življenjska doba

Stopnice imajo ob delovanju z zmanjšano hitrostjo nižjo porabo električne energije, hkrati pa se s takšnim načinom obratovanja zmanjšuje število zagonov in popolnih zaustavitev stopnic, kar v razmerah, v kakršnih stopnice delujejo (zunanja uporaba), pripomore k podaljšanju življenjske dobe posameznih komponent stopnic, s tem pa tudi k nižjim obratovalnim stroškom. Vse stopnice so opremljene tudi z daljinskim vklopom/izklopom in se v nočnem času izklapljajo.

Kmalu se bomo lahko zapeljali v podhod v Plavo laguno

Kot še pravijo na MOL-u, sta že obe strani stopnic v Plavi laguni za Bežigradom dobili končno obliko, elektrika je napeljana, nadzorni kameri sta nameščeni in predvidoma še ta mesec se bomo po novih tekočih stopnicah lahko tudi zapeljali. 

Starejše novice