Pia Seidl
Tor, 12.7.2022 15:58
Policisti Policijske uprave Ljubljana opažajo poslabšanje prometne varnosti na območju prestolnice.

Danes so policisti izvedli poostren nadzor nad enoslednimi vozili na območju Ljubljane. V štiriurnem nadzoru v centru mesta so zaznali 29 kršitev kolesarjev in sedem kršitev voznikov električnih skirojev. Največkrat je šlo za napačno smer vožnje in napačno površino, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Pozornost so namenili vsem uporabnikom enoslednih vozil, torej kolesarjem, mopedistom, uporabnikom lahkih motornih koles in električnih skirojev. 

Najšibkejše udeležence želijo spodbuditi k odgovornejšemu in varnejšemu ravnanju ter upoštevanju prometnih pravil. Pomembna je tudi pravilna uporaba prometnih površin in uporaba zaščitne opreme, izpostavljajo. Ob ugodnih vremenskih razmerah je teh udeležencev na cesti več, zato si policisti Policijske uprave Ljubljana želijo, da bi vsi vozili varno.

Vse več kršitev, povezanih z vozniki enoslednih in lahkih motornih vozil

Na območju Policijske uprave Ljubljana zaznavajo vse večje število kršitev povezanih z vozniki enoslednih ter lahkih motornih vozil. V primerjavi s prvim poletjem lanskega leta so v letu 2022 zaznali za deset odstotkov več kršitev cestno prometnih predpisov pri kolesarjih. Kar za 50 odstotkov več kršitev kot leto poprej, pa je bilo zaznanih kršitev pri uporabnikih lahkih motornih vozil, je izpostavil načelnik Postaje prometne policije Ljubljana Zoran Obrez.

Najpogostejše kršitve so nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost vožnje, vožnja v rdečo luč, zelo zaskrbljujoč pa je tudi podatek o uporabi določenih naprav ali opreme med vožnjo.

Policisti so letos zaznali že 223 tovrstnih kršitev pri kolesarjih in 17 kršitev pri uporabnikih lahkih motornih vozil.

V dveh prometnih nesrečah umrla kolesarja

Vse to vpliva na povečanje število obravnavanih nesreč. Še posebej veliko je tistih, v katerih so udeleženi vozniki enoslednih vozil, poudarjajo policisti.

Letos so na Policijski upravi Ljubljana do 21. junija obravnavali skupno 175 (31 odstotkov več kot lani) prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji in 30 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki lahkih motornih vozil. 

Na območju Policijske uprave Ljubljana v letošnjem letu beležijo dve prometni nesreči, v kateri sta udeleženca na enoslednih vozilih.

Največ za varnost lahko naredimo sami

Policisti poudarjajo, da je varnost v največji meri odvisna od ravnanja udeležencev v prometu in lahko za svojo varnost kot varnost drugih največ storijo sami. Izpostavili so:

  • Tako za kolesarje kot tudi za druge udeležence v prometu velja, da upoštevajte prometna pravila. Še posebej bodite pozorni na pravilno stran in smer vožnje.
  • Med vožnjo ne uživajte alkoholnih pijač.
  • Zmeraj vozite v pravi smeri vožnje in po površini, ki je namenjena vaši vožnji.
  • Vselej prilagodite hitrost, da v največji možni meri zmanjšate možnost za nastanek nesreč. 
  • Med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona.

Nevarni električni skiroji

Vožnja z lahkimi prevoznimi sredstvi je lahko nevarna, saj se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo. So nestabilni, zaradi majhnih koles pa obstaja večja verjetnost padcev na neravnih površinah, so poudarili policisti.

Prav tako lahko hitro predstavljajo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo, so dodali.

Do 18. leta je čelada obvezna 

Vozniki električnega skiroja morajo imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Slednjo sicer priporočajo vsem voznikom skirojev, saj so posledice padcev brez nje praviloma težje.

Uporabniki lahkih motornih vozil morajo voziti po kolesarskih pasovih, kolesarskih stezah ali kolesarskih poteh. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Vozniki skirojev smejo voziti tudi območju za pešce, vendar le tako, da ne ogrožajo pešcev, in sicer morajo način in hitrost  svojega gibanja prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakšno se lahko gibljejo pešci.

Lahko motorno vozilo mora biti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti ustrezno označeno z lučmi in odsevniki. Na sprednji strani morajo imeti žaromet  za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja  rdečo svetlobo, in rdeč odsevnik. Na obeh straneh pa mora imeti rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Prevoz več oseb na električnem skiroju ni dovoljen

Prevoz drugih oseb ni dovoljen. Na e-skiroju je prepovedano prevažati druge osebe. Prevoz je izjemoma dovoljen, če je proizvajalec to predvidel. Osebe lahko prevaža le polnoletna oseba.

Prepoved vožnje za otroke do 12. leta starosti. Lahka motorna vozila smejo po določilih Zakona o voznikih voziti otroci od dopolnjenega12. do 14. leta starosti, če imajo pri sebi kolesarsko izkaznico, in osebe, ki so starejše od 14 let.

Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25  km/h  ali so širša od 80 centimetrov, lahkih motornih vozil brez krmila in miniaturnih motornih vozil, v cestnem prometu ni dovoljena.

Med vožnjo ne uporabljamo mobilnega telefona ali drugih motečih naprav

Nevarna uporaba mobilnih telefonov med vožnjo. Med vožnjo se mora voznik električnega skiroja vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu.

  • Na električnem skiroju moramo biti na druge udeležence še bolj pozorni.

Preprečite krajo skiroja

Da bi preprečili tatvin teh ne ravno poceni prevoznih sredstev,  lastnike električnih skirojev opozarjamo na samozaščitno ravnanje, kot je parkiranje na za to namenjenih mestih, zaklepanje in podobno.

S Policijske uprave Ljubljana opozarjajo še, da enako velja tudi za kolesarje. Vozite previdno in skrbite za lastno varnost, so še izpostavili.

Starejše novice