Foto: Bobo
STA
Pet, 4.3.2022 20:01
Petkovi protestniki za pomoč ljudem v Ukrajini in proti političnim zlorabam vojne.

Petkovi protestniki so se tudi danes zbrali na Trgu republike, kjer so zbirali opremo in hrano za pomoč ljudem v Ukrajini.

Zloraba vojne za politične namene

Ob tem pa so vladi Janeza Janše očitali, da trenutno vojno stanje v Ukrajini zlorablja za svoje politične namene. Opozorili so tudi na politično podrejanje Radiotelevizije Slovenija.

Protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala ob robu petkovih protestov, je že pred današnjim protestom v sporočilu za javnost kot očiten primer političnega izkoriščanja vojne v Ukrajini navedla shod, ki je v sredo potekal na Kongresnem trgu.

»Protivojni shodi so po celem svetu v domeni civilne družbe in prebivalstva, samo v Sloveniji se ga je lotil organizirati predsednik vlade, ki že dve leti aktivno preprečuje vse javne shode in proteste, kar očitno kaže na degutantno nabiranje predvolilnih političnih točk,« so izpostavili petkovi protestniki.

Podreditev javnega medija

Obenem se sprašujejo, kdo je plačal stroške organizacije shoda za Ukrajino. Na protestu so tako pozvali medije, da se poglobijo v razkrivanje ozadja shoda in predstavijo zbrane ugotovitve javnosti.

Protestniki so tudi opozorili na trenutno dogajanje na Radioteleviziji Slovenija, ki je po njihovem mnenju še en primer, kako Janša trenutno stanje izrablja za podreditev javnega medija svojim lastnim interesom.

Protestniki so tako danes izrazili podporo novinarkam in novinarjem Radiotelevizije, ki še vedno kljubujejo tem napadom in se na vso moč trudijo opravljati svoje delo strokovno in nepristransko. Svojo podporo so izrazili tudi v pismu, ki so ga naslovili na kolektiv Radiotelevizije Slovenija.

Podporo pa so izrazili tudi Društvu novinarjev Slovenije, ki je predsednika vlade in ostale vladne predstavnike ponovno pozivalo, da prenehajo napadati in etiketirati novinarje, njihove goste, dopisnike in kar celotne oddaje Radiotelevizije Slovenija, kar je naletelo na oster odziv predsednika vlade.

Starejše novice