Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 28.2.2022 15:56
Šentjakobsko gledališče ponuja raznoliko izposojo kostumov, kar je priročno predvsem za pustni torek.

V Šentjakobskem gledališču v pustnem času izposojajo kostume, modne dodatke, obuvala in pokrivala ter nakit za popestritev osebnega dogodka, oplemenitev umetniške uprizoritve, televizijskih reklam, filma ali denimo »aranžma« kulinaričnih dobrot v kombinaciji z modnimi kulisami ali dodatki. 

Cena izposoje se oblikuje na podlagi obsežnosti in specifičnosti nabora posameznih kosov. Okvirna vrednost priprave oblačil, izposoje in nato čiščenje je od 25 evrov dalje za obdobje štirih delovnih dni.

Raznoliki kostumi

Šentjakobsko gledališče ponuja ogromno kostumov

»Naše gledališče je bogato z raznoliko dediščino kostumografije v vseh teh sto letih delovanja.

Po pregledu in razporeditvi imamo ogromno kosov iz obdobja zadnjih 50 let, stilskih kostumov (narejeni specifično za uprizoritve), specialnih modnih dodatkov in ostalih oblačil.

Kot zanimivost našega fundusa sta originalna kostuma iz predstave Marie Stuart (sezona 1954/1955) ter še nekaj posameznih kosov, ki so bili tudi razstavljeni lani na razstavi Izkusi Šentjakobsko gledališče v Zgodovinskem atriju na Mestni občini Ljubljana,« za Ljubljanainfo razlagajo v gledališču. 

Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir
Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir

Bogata domišljija

Zanimalo nas je, koliko kostumov ponuja gledališče za izposojo. 

»Neskončno. Odvisno od domišljije in volje. Kostumografija je polje igrivosti, improvizacije, preobrazb ... potem je pa tudi še vprašanje namena uporabe, predelav in časa izposoje.«

Epidemija obudila dediščino

Epidemija je Šentjakobsko gledališče opomnila na njegovo bogato dediščino. 

»Želja po izposoji je rasla in se krepila. V času covida, ko je bilo Šentjakobsko gledališče ohromljeno na področju uprizarjanja smo se zakopali v naše arhive, skladišča in pregledno uredili našo dediščino.

Osupli smo bili ob dejstvu kaj vse imamo in kaj vse miruje, zato smo se odločili, da te spravimo v življenje »mirujoč« kapital, ki sameva in čaka, da ga nekdo opazi.«

Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir
Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir

Izposoja za štiri delovne dni

Izposoja celostnega kostuma za fizične osebe naj ne bi trajala več kot štiri delovne dni, za poslovne uporabnike daljšega najema pa se k projektu sodelovanja pristopi z individualno obravnavo.

Tiste, ki bi si želeli izposoditi kostum lahko maskerka tudi naliči. 

»Vse je mogoče, vsekakor pa se prvenstveno želimo v tej fazi posvetiti izposoji na področju kostumografije, v nadaljevanju sledi področje scenografije, najmanj kar lahko storimo, da našo oblikovalko maske in frizur povežemo direktno z naročnikom in zgodba steče, kot si jo bosta zastavila sama,« za Ljubljanainfo razlagajo v gledališču. 

Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir
Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir

Kje si lahko izposodite kostum? 

»Naš arhiv oblačil, kjer je shranjen levji delež ponudbe, se nahaja za Bežigradom, na Vojkovi ulici 58, v času uradnih ur, med 10. in 13.uro.

Zanj skrbi gospa Mateja Čibej, ki je dosegljiva na telefonsko številko 031 426 681. Za letošnji navdih je pripravila tudi zanimive pustne predloge, skupaj z oblikovalke maske in frizur Incognito design in fotografom Alešem Koširjem ter igralcema Šentjakobskega gledališča gospo Lauro in gospodom Vahidom.

Za zahtevnejšo izposojo, predelavo ali izdelavo kostuma pa lahko pišete Saški Strnad, v upravo gledališča na elektronski naslov [email protected] ali pokliče na številko 031 225 230, v času uradnih ur, vsak delavnik med 10. in 14.uro,« za Ljubljanainfo še povedo v gledališču. 

Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir
Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir
Vir: Šentjakobsko gledališče/Aleš Košir

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice