Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 12.7.2023 11:30
Bodo domovi za starejše v Ljubljani primorani dvigniti cene oskrbnin?

V zadnjem obdobju smo priča podražitvam na vseh možnih področjih, le vprašanje časa pa je, kdaj bodo podražitev deležni tudi tisti najbolj ranljivi.

Več kot 22 tisoč oseb, ki bivajo v domovih za starejše, in njihove svojce, bi lahko kmalu doletele podražitve oskrbnin v domovih za starejše.

Domovi za starejše bodo primorani dvigniti cene oskrbnin, saj jim vlada ne bo več subvencionirala stroškov. Zaradi obžalovanja dodatnih podražitev v domovih pozivajo k nadaljevanju proračunskega sofinanciranja.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je sicer v medresorsko usklajevanje posredovalo predlog novega interventnega zakona, s katerim bi ukrep omejitve rasti cen storitev v socialnovarstvenih zavodih, ki se je iztekel s 1. julijem, podaljšali do 1. januarja 2024.

Preverili smo, kakšna usoda glede cen oskrbnin čaka starejše v Ljubljani in njeni okolici. 

Iz Doma starejših občanov Grosuplje so na vprašanja Ljubljanainfo, da so njihove stanovalce doletele višje cene oskrbnin, te so začele veljati s 1. julijem.

Stroški bivanja so se podražili za šest odstotkov, kot so nam pojasnili iz doma starejših, so k temu prispevali višji stroški plač, regresa in tudi višje cene materialov.

Bo država vseeno priskrbela sredstva za domove?

O morebitnih podražitvah oskrbnin smo se obrnili tudi podjetje Deos, Celostna oskrba starejših.

V sklopu podjetja deluje osem centrov starejših: Cerknica, Črnuče, Gornji Grad, Horjul, Notranje gorice, Zimzelen Topolšica, Medvode in Trnovo. 

Pristojni so nam za Ljubljanainfo odgovorili, da so s strani ministrstva za solidarno prihodnost 16. junija prejeli smernice za oblikovanje cen, ki bi začele veljati s 1. julijem, in pojasnilo, da je v pripravi tudi zakon, s katerim bi sofinancirali nekatere stroške.

Ob tem so v sredini junija pojasnili, da bodo konkretne izračune podražitev opravili, ko bodo na voljo vse potrebne informacije za izračun dviga cen. 

Starejše novice