Ljubljanainfo
Ned, 11.12.2022 11:32
Kombuča, naravni probiotik in po mnenju nekaterih 'eliksir življenja'. Blagodejne učinke kombuče je spoznal tudi Gregor Nemec, ki ga je napitek tako navdušil, da ga je sam začel proizvajati.

Kombucha je fermentiran sladkan črni čaj, za katerega številni prisegajo, da ima blagodejne učinke. 

O dobrih lastnostih napitka se je seznanil tudi Gregor Nemec, ki se mu je ob tem porodila zamisel za poslovno pot. 

Kot nam je zaupal, si je pred devetimi meseci rekel, da mora narediti nekaj zdravega za svojo družino, nato je odkril 'eliksir življenja'. 

Ideja za podjetje nastala med pogovorom s sodelavcem

Ko je začasno delal v velnesu na Rogli, je s takratnim sodelavcem velikokrat kramljal o novih trendih, ki pripomorejo k boljšemu počutju. Enkrat mu je ta omenil kombučo, za katero se je odločil, da jo tudi sam preizkusi.

Ob prvem pitju ga je ta naravnost prevzela, zato jo je ponudil še preostalim družinskim članom, ki so bili prav tako navdušeni.

O boljšem počutju, ki jim ga je prinesel napitek iz čaja, so poročali tudi prijatelji in znanci, ki so prav tako poskusili nevsakdanjo pijačo. 

Ob pohvalah bližnjih in znancev, se je odločil, da kombučo ne bo pripravljal zgolj najbližjemu krogu, temveč bo izdelek poskušal predstaviti tudi širši okolici. Tako je ustanovil GR Browery.  

Kako nastane čudežni napoj?

V Gregorjevi proizvodnji kombuča nastane v dveh fermentacijah, v prvi, ki traja približno deset dni, črnemu čaju doda sladkor. Pri drugi fermentaciji pa doda bio ali zamrznjeno sadje. 

Nato napitek ustekleniči in ga pusti na sobni temperaturi vsaj sedem dni, nakar je pripravljen za uživanje. 

Kombuča naj bi imela blagodejne učinke na prebavo in pomagala pri uravnavanju pritiska. Poleg tega napitek pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema. 

Okus kombuče je popestril z dodatki sadja in nekaterih zdravilnih rastlin.

Tako lahko poskusite pet različnih vrst kombuče:

  • klasično,
  • z okusi limone, pomaranče, in ingverja,
  • z okusi bezga in limone,
  • z okusi jagode in limone, 
  • z okusi višnje in slive.

V prihodnosti se namerava preizkusiti še v proizvodnji hladne varjene kave, ki za svoj nastanek rabi cele tri dni. 

Na prvo mesto postavlja zdravje 

Že nekaj let tudi sam dela na izboljšanju počutja, zaveda se, da je ob hitrem tempu življenja včasih težko poskrbeti za svoje zdravje, vendar izpostavlja, da je to nujno. 

»Zadnjih sedem let delam poudarek na zdravem načinu življenja, čeprav nam slednje tega velikokrat ne dopušča,« pravi. 

Ob tem dodaja: »Tako smo v našem življenju, vsi hitimo, namesto, da bi si vzeli čas zase, za svojo telo za svojo dušo. To se mi zdi najbolj pomembno.« 

Z izdelavo kombuče se ukvarja zadnjih devet mesecev, pri tem pa se naslanja tudi na pomoč brata

Zaslužkarji pustili slab priokus

Proizvajanja kombuče so se lotili tudi že drugi, ki so z namenom hitrega zaslužka oglaševali izdelek kot sredstvo za hujšanje, kar je pri ljudeh pustilo grenek priokus, meni. Poglavitna želja Gregorja je, da širši javnosti izdelek ponovno približa in izbriše spomine o nategu. 

»Želim si, da bi ljudjem bilo všeč, da bi ljudje vedeli, da je pijača dobra za njih,« je še dejal ustanovitelj podjetja. 

Kakšna je vizija za naprej?

Novopečeni podjetnik upa, da se bodo njegovi izdelki kmalu znašli tudi v velnesih in termah, ki bi lahko bili idealni partnerji za skupno poslovno pot. 

Po masaži in sproščanju v savnah, bi se prilegel okrepčevalni napitek, ki bi telo napolnil z energijo. Pri tem izpostavlja, da je pitje kombuče predvsem pomembno v hladnejših dneh, ko telo potrebuje dodatno krepitev imunskega sistema. 

Širitev na tuji trg, ki bi bil morda bolj receptiven za ponujeni izdelek, za zdaj ni v načrtih. Ptujčan se trenutno osredotoča zgolj na slovenski trg, kjer cilja na uspeh na lokalni ravni.

Starejše novice