Foto: Facebook
Potem, ko so danes za teden dni sprostili javni potniški promet, je zjutraj potnike prvič zapeljal tudi nov Stadlerjev vlak, ki je pripeljal iz Kamnika v Ljubljano.

Del poti je z novim vlakom opravil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je ob tem izpostavil pomen razvitega javnega potniškega prometa in modernizacije železniške infrastrukture, ki je na svojem Twitterju zapisal:

"Razvit javni potniški promet in modernizacija železniške infrastrukture je visoko na lestvici prioritet Ministrstva za infrastrukturo. Veseli smo, da imamo danes možnost to tudi izkusiti!"

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je ob prihodu vlaka v Ljubljano za STA dejal, da gre za nov vlak iz serije 52 vlakov, ki prihajajo na slovenske železnice do leta 2022. Od tega bo 21 vlakov na dizelski pogon, 21 na električni pogon, 10 pa bo dvonadstropnih vlakov na električni pogon.

"Gre za najsodobnejše vlake za regionalne proge, kot jih poznamo v tem delu Evrope, ki dosegajo hitrosti do 140 kilometrov na uro. Vlaki ponujajo vse potrebno udobje, so prilagojeni za invalide in imajo dovolj prostora za kolesa," je dejal.

Prvi današnji potniki na novem Stadler vlaku.

Objavil/a Grem z vlakom dne Ponedeljek, 14. december 2020

Spomnimo

Slovenske železnice so v preteklih letih s švicarskim podjetjem Stadler podpisale pogodbi za nakup 52 novih vlakov v skupni vrednosti 320 milijonov evrov brez DDV. Zaradi posebnosti voženj po Sloveniji so naročili tri vrste vlakov: enonadstropne in dvonadstropne električne garniture in enonadstropne dizelske garniture. Na Železnicah so prvih pet novih dizelmotornih vlakov Stadler prevzele že konec novembra. Novi potniški vlaki bodo vozili na dolenjski in kamniški progi, pa tudi na kočevski, ko bo po njej stekel potniški promet.

Novi vlaki bodo sodobnejši, udobnejši in hitrejši, obljubljajo Slovenske železnice in dodajajo, da naj bi se potovalni čas skrajšal do 10 odstotkov. Poleg tega, da bodo prostornejši, bodo imeli tudi prostore za osebe z omejeno mobilnostjo in zanje prilagojene toaletne prostore, 10 mest za prevoz koles, električne vtičnice za polnjenje elektronskih naprav, klimo in Wi-Fi.

Starejše novice