Zdravstveni dom Ljubljana - Center (foto: Google Maps)
Ljubljanainfo
Čet, 19.10.2023 12:27
Od verbalnega do fizičnega nasilja, nato sta grozila še, da bosta zdravnika ubila.

V nedeljo se je na Pediatrični nujni medicinski pomoči zgodil dogodek, ki je pretresel tamkajšnje zdravstveno osebje.

Tja sta starša pripeljala otroka, ki je potreboval zdravniško pomoč. Obravnavala ga je triažna medicinska sestra, ki je po pogovoru s starši in opravljenih meritvah ocenila, da zdravstveno stanje otroka »ni nujno« in da ne potrebuje takojšnje zdravstvene oskrbe.

Ker družina biva izven Mestne občine Ljubljana, jih je zdravnik naslovil v ambulanto v njihovem kraju.

Zaprti v ambulanto

Sledilo je verbalno nasilje: vpitje, kričanje, preklinjanje. To se je nato sprevrglo v fizično nasilje, zato se je zdravstveni tim, ki je otroka obravnaval, zaprl v ambulanto. Starša sta razbijala po vratih in skušala vdreti, ob tem pa grozila, da bosta zdravnika ubila.

Ekipa glede na izobraževanje ustrezno ukrepala: zaklenili vrata in poklicali policijo. Starša sta do prihoda patrulje ponavljala grožnjo, da bosta zdravnika ubila.

To je trajalo 15 minut – družina je odšla tik pred prihodom policistov. Zdravnik je delovno mesto zapustil, ker se je bal, da bi se starša po odhodu patrulje vrnila. Naslednji dan je sporočil, da je zaradi šoka na bolniškem staležu.

Državljanstva staršev niso razkrili. Zaenkrat ni znano, kako in če sploh so ukrepali ostali čakajoči v čakalnici ambulante.

Na turnus imajo sicer enega varnostnika. Ali bodo varovanje okrepili, niso znali povedati.

Premalo jih je

Pediatrična nujna medicinska pomoč je namenjena prebivalcem Mestne občine Ljubljana in tistim iz okoliških krajev. Ob tem so poudarili, da jih je premalo za vse in da na račun otrok iz oddaljenih krajev ne morejo povečevati ekip.

Dejali so tudi, da bi ta ambulanta razpadla, če bi vsi tam zaposleni uveljavljali starostno mejo dežuranja.

20 odstotkov pregledov omenjene ambulante odpade na otroke izven meja Mestne občine Ljubljana in okoliških občin.

Kljub temu večino nenujnih primerov (malce povišana telesna temperatura, bruhanje ali driska) pregledajo, a jih nato usmerijo v kraj bivanja. Ob tem so izpostavili, da so na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana dostopna jasna navodila, kdaj jih obiskati, mogoče pa jih je tudi poklicati po telefonu in se z njimi posvetovati, pri čemer klicateljev ne sprašujejo, od kod prihajajo.

Komentarji (2)

Mirko Zinauer (ni preverjeno)

Rad bi slišal drugo plat medalje.

Jože (ni preverjeno)

Verjetno so bili Slovenci, saj drugače ne bi poročali o tem.

Starejše novice