Vir: Instagram Koruzni labirint
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 24.7.2021 13:37
V zadnjih letih je koruzni labirint obiskalo že 10.000 obiskovalcev in zanimivo, da se do zdaj še v njem ni izgubil nihče. Te dni labirint navdušuje predvsem otroke, ki počitnice preživljajo s svojimi starši in starimi starši.

Zaradi kolobarjenja je labirint vsako leto postavljen na drugem koruznem polju v okolici Maribora, tokrat pod Pekrsko gorco v bližini Qlandie in RTV centra, kjer je med koruzo speljanih za več kot štiri kilometre poti.

»V labirintu so različne poti, ene so slepe ulice, ene pa vodijo v različne smeri, torej izberete, v katero smer bi radi šli in potem vodijo do različnih točk,« nam pokaže Špela Fajfar iz Društva za preživljanje prostega časa v naravi Labirint.

Za popestritev počitniških dni

Razlogi za obisk so predvsem popestritev dopustov in počitnic, zabava, raziskovanje in preživljanje prostega časa z družino, ki se prične že s fotografiranjem na vhodu v labirint.

»Ker so pač počitnice in smo prišli sem z družino,« nam je povedala ena izmed obiskovalk.

»Vnuka imamo in smo malo šli, da malo popestrimo dan. Zdaj smo ravno začeli, pogledali smo načrt in gremo,« je povedal drugi obiskovalec, ki je labirint raziskoval v družbi vnuka.

Sedemnajst označenih in tri skrite točke

Podobo krave, ki zaznamuje letošnji mariborski labirint, so na koruznem polju natančno izrisali študentje mariborske Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

»Pri nas v Mariboru je sedemnajst točk, tri točke so pa nekje skrite ob poti, torej niso označene. Nahajamo se na vhodu, ki je hkrati edini izhod iz labirinta, po poti pa so nato označene točke,« labirint opisuje Špela Fajfar.

Špela Fajfar, Društvo za preživljanje prostega časa v naravi Labirint.

Babica iskanje prave poti zaupala vnuku

Iskanje zarisanih in skritih točk običajno traja okoli uro in pol. S pravilnimi odgovori na vprašanja pri posameznih točkah in geslom pa lahko sodelujete tudi v nagradni igri.

»Moj vnuk vodi zadevo, kot že lani, in je zelo navdušen nad tem,« nam je povedala obiskovalka, ki je v družbi dveh vnukov iskala pravo pot v labirintu.

»Gledamo zemljevid in včasih se tudi malo izgubimo, ampak potem vedno najdemo pot,« je dodal njen vnuk.

Kmalu tudi nočni obiski labirinta

Upravljalci koruznega labirinta so za vsak primer pripravljeni tudi pomagati, če komu vendarle ne bi uspelo najti poti iz koruze.

»Zaenkrat še ni bilo tega, so si pomagali med seboj in poiskali točke ali pa vprašali mimoidočega,« nam je povedala predstavnica društva Labirint.

Koruzni labirint bo odprt, dokler ne bo potrebno požeti koruze. Poleg dnevnih bodo v prihodnje organizirali tudi nočne obiske, ki naj bi jih popestrile tudi skrite maske.

Starejše novice