Foto: Žiga Živulović jr./BOBO.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 24.3.2022 10:53
Dijaška in študentska organizacija pozivata k izvedbi razpisa za štipendije ukrajinskim dijakom in študentom.

Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad pozivata k izvedbi izrednega razpisa za dijake in študente, ki jih je ali jih bo vojna v Ukrajini prisilila v izobraževanje v Sloveniji.

Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, vojna v Ukrajini pušča veliko število ljudi brez doma in mnoge tudi brez domovine.

»Mnogi posamezniki, med njimi dijaki in študenti, ki le lahko odidejo iz države, v kateri divja vojna, skušajo iskati svoj prostor pod soncem v drugih državah,« so navedli.

Slika je simbolična.

Tudi v Sloveniji sprejemamo begunce iz Ukrajine, mnogi pa so k nam prišli že sami, kar nekaj pa je tudi dijakov in študentov, ki so na šolski ali študijski izmenjavi in bi zaradi očitnih razlogov radi ostali tu.

V Ukrajini ostajajo dijaki in študenti, ki bi si želeli predvsem običajnega življenja, nadaljevati z izobraževanjem ter uresničiti svoje življenjske cilje. Tudi njim je po mnenju dijaške in študentske organizacije treba ponuditi roko pomoči ter jim finančno omogočiti izobraževanje v Sloveniji.

Zato v obeh organizacijah pozivajo ministrstvo za delo, da zagotovi sredstva, štipendijski sklad pa da operativno izpelje izredni razpis za štipendije, ki bi bile namenjene ukrajinskim dijakom in študentom, ki se izobražujejo v Sloveniji.

Na ta način bi lahko po njihovem mnenju država največ prispevala pri reševanju humanitarne katastrofe, pomagala pri pridobitvi izobrazbe mladim in perspektivnim kadrom ter opolnomočila ukrajinske državljane pri ponovni gradnji države, ki bo sledila neizogibnemu končanju vojne, so še dodali.

Starejše novice