Foto: Andrej Tarfila
Švicarska arhitekturna revija Modulor je pred kratkim objavila obširen članek o življenju in delu Jožeta Plečnika. Na tridesetih straneh izdaje z naslovno fotografijo Ljubljane je temeljito predstavila njegovo žlahtno dediščino.

Tako je švicarska arhitekturna revija Modulor napovedala obširen prispevek o Jožetu Plečniku – in Ljubljani.

»Dober dan, Jože Plečnik! Če pomislite na slovenskega arhitekta par excellence, se le stežka izognete miselnemu potovanju v Ljubljano: slikoviti bregovi Ljubljanice, obrobljeni s čudovitimi Plečnikovimi mostovi in neštetimi kavarnami, oblikujejo znani videz mesta. Toda koliko več je v ozadju te umetniške osebnosti? Da bi to naredili, smo šli po stopinjah izjemnega arhitekta, obiskali manj znane stavbe Slovenca in se pogovarjali z njegovimi znanimi rojaki.«

 

PREBERITE ŠE:

Temeljit vpogled v življenje in delo Jožeta Plečnika

»Jože Plečnik velja za enega redkih predstavnikov svoje generacije, ki se je znal zoperstaviti prevladujočim trendom modernizma s skladnim, neodvisnim arhitekturnim jezikom. Našo avtorico Tino Mott je skozi slovensko prestolnico vodil umetnostni zgodovinar in Plečnikov strokovnjak Damjan Prelovšek, v živahnem pogovoru s zaslužnim profesorjem za arhitekturno teorijo na ETH Zürich Ákosom Moravánskyjem pa je lahko raziskovala ozadje dela tega izjemnega stavbnega umetnika,« pojasnjujejo pri reviji.

Kot še poroča Turizem Ljubljana je novinarka Modulorja je Ljubljano obiskala oktobra lani. V njej je preživela tri dni in temeljito spoznala Plečnikova dela – tudi prek doživetij Turizma Ljubljana, kot je Plečnikova tura s kolesom z ogledom Navja, Žal, Plečnikovega stadiona ter cerkev sv. Frančiška in sv. Jerneja (Stara cerkev), pa seveda z obiskom njegovih drugih monumentalnih del, kot sta Narodna univerzitetna knjižnica (NUK), in Plečnikova hiša na Trnovem.

Starejše novice