Rebeka Sivka
Čet, 22.7.2021 06:42
Ljubljana se že tradicionalno sooča z velikim problemom - krajo koles. Število ukradenih koles se vsako leto veča, policisti pa so pri najdbi teh pogosto neuspešni.

Tatvine koles so dokaj pogosto kaznivo dejanje. V Sloveniji je ukradenih oziroma prijavljeno pogrešanih letno okoli 3000 koles.

Tatovi tudi niso izbirčni, saj kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanje je najbolj pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven. Največ kraj koles se zgodi prav v Ljubljani, kjer se število ukradenih koles vsako leto veča.

Ukradena kolesa se pogosto ne najdejo 

V primerjavi z letom 2020, se je število ukradenih koles letošnje leto povečalo za 12 odstotkov. Od 447 prijavljenih kraj koles v obdobju od januarja 2021 do julija 2021 se je preiskalo zgolj 21 prijav.

Razloge za majhen odstotek preiskanih prijav smo iskali pri Policijski upravi Ljubljana.  

Statistično gledano je odstotek najdenih ukradenih koles majhen predvsem zato, ker oškodovanci ob prijavi kraje ne posredujejo serijskih številk kolesa in tako realnih statističnih podatkov o dejanskem številu najdenih ukradenih koles ne morejo voditi, so za Ljubljanainfo pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. 

Kje in kdaj v Ljubljani tatovi ukradejo največ koles?

Zanimalo nas je, kje in kdaj v Ljubljani so tatovi koles najbolj aktivni. Število kraj se poveča v obdobjih, ko je vreme ugodno za kolesarjenje. Tatovi postanejo aktivni predvsem v mesecu aprilu, število kraj pa je največje v poletnih mesecih. 

Kraje se zgodijo predvsem v širšem mestnem središču. 

Nobeno območje v Ljubljani posebej ne odstopa. Večina kraj se zgodi v širšem mestnem središču, za Ljubljanainfo razlagajo ljubljanski policisti. 

Kako najbolje zavarovati kolo pred krajo? 

Za varnost svoje lastnine lahko največ storite sami. Policija ima za vas nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri zaščiti svojega kolesa. 

Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru. Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen. Zaklenite ga z dobro ključavnico. 

Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Še bolje je, če kolo priklenete k ograji. 

Zapišite si podatke o kolesu, to vključuje znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe in dodatno opremo. Če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati. 

Če vam ukradejo kolo, tatvino prijavite policiji. Ob prijavi posredujte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.

Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije. Storilci lahko namreč kolo uporabijo samo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena. Če ni mogoče ugotoviti lastnika, so kasneje prodana na dražbi najdenih stvari.

Starejše novice