Foto: Bobo
Rebeka Sivka
Pet, 17.12.2021 21:52
Na Trgu republike se je ob 19. uri začel protest, ki je potekal v luči 30. obletnice ženskih demonstracij.

Ob 19. uri so se na Trgu republike zbrali protestniki. Spomnili so se enega pomembnejših dogodkov v zgodovini aktivnega državljanstva in protestov v Sloveniji, brez katerih bi bila Slovenija zelo drugačna.

Točno danes poteka namreč 30. obletnica ženskih demonstracij. Pred 30. leti, na istem mestu, na Trgu republike, so borbene ženske zahtevale ohranitev svojih pravic.

Šlo je za ohranitev 55. člena v Ustavi Republike Slovenije, ki odloča o svobodni izbiri staršev pri rojevanju otrok in se glasi: »Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno. Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.«

Problematika kršenja pravic žensk

Ljubljanske demonstracije 17. decembra 1991 so bile prve ženske v samostojni državi in druge ženske demonstracije na Slovenskem sploh.

Na problematiko kršenja pravic žensk je danes opozorila Živa Vidmar, ki je bila pred 30. leti vključena v takratne demonstracije, z bojem za ženske pravice pa nadaljuje še danes.

Ženska mora biti samostojna pri odločanju

Ta boj je še vedno aktualen, saj je med drugimi tudi predsednik Nove Slovenije v intervjuju za Večer javno izrazil željo, da bi postal splav ženskam težje dosegljiv.

Na današnjem protestu so vsem političnim strankam, ki se pripravljajo na prihajajoče volitve sporočili, da mora biti v demokraciji ženska samostojna pri odločanju, nad njo ne sme biti nobene prisile, ne moške, ne državne.

Opozorilna sirena in zadnja javna tribuna

V opozorilo vsem poslankam in poslancem na uničevanje demokracije, vladavine prava in neznosne koruptivne prakse, ki jih po besedah protestnikov omogočajo z vsakim tednom te vlade pa je ob 19.30 uri iz Trga republike proti parlamentu zazvenela opozorilna sirena.

Ob 20. uri so izvedli zadnjo v letošnji seriji javnih tribun, ki se je osredotočila na razpravo o zahtevah na področju dostopnega javnega zdravstva. Med poglavitnimi zahtevami so tudi ukinitev dopolnilnega zavarovanja in omejitev popoldanskega dela zdravnikov zaposlenih v javnem sektorju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice