V Mestni knjižnici Ljubljana so pripravili knjižna priporočila za lažji in prijetnejši vstop v novo šolsko leto.
 1. Jeanne Shay Schumm: Šola brez frke. Triki za uspešno učenje v šoli. Založba Rokus Klett, 2001.
  Gre za preprost in uporaben priročnik, namenjen gimnazijcem in srednješolcem, ki vsebuje nasvete za učinkovito razporejanje časa, hitro in natančno branje, učinkovito nastopanje ter pripravo zapiskov za dobro učenje. 

 2. Ana Gavalda: 35 kil upanja. Mladinska knjiga, 2019
  Zgodba govori o fantu, ki sovraži šolo in je v njej zelo nesrečen. Na srečo ima fant dedka, ki mu pomaga priti do spoznanja, česa si v življenju v resnici želi. Knjiga je namenjena osnovnošolcem.

 3. Jesper Jull: Šolski infarkt. Kaj lahko storimo, da bo šlo otrokom, staršem in učiteljem bolje. Mohorjeva družba, 2014.
  Znani danski družinski terapevt se v knjigi loteva resnice o današnji šoli, v kateri so šolski sistemi preobsežni in pri otrocih sprožajo stres in odpor do šole. Učenci se morajo v šolski sistem vključiti kot enakopravni sogovorniki, saj bi s tem ponovno obudili zaupanje otrok v šolo in odrasle. 

 4. Desa Muck. Blazno resno o šoli. Mladinska knjiga, 2008
  Blazno resno je serija mladinskih knjig, ki govorijo o stvareh, ki tarejo mlade, ena od njih je tudi šola. Desa Muck v njej na humoren način skozi različne zgodbe predlaga rešitve, kako preživeti v šoli.

 5. Viljem Ščuka: Šolar na poti do sebe. Oblikovanje osebnosti. Založba Didakta, 2007
  Priročnik zdravnika Viljema Ščuke je namenjen tako staršem kot učiteljem, v njem pa poglobljeno razloži odnose med šolarji, starši in učitelji, ter omogoči bolje razumevanje različnih doživljanj pri razvoju osebnosti mladostnikov. Velik del priročnika je namenjen motivaciji za učenje, učnim težavam ter praktičnim napotkom za uspešni zaključek šolanja.

Starejše novice