Ustvarjeno dne
Pet, 15.1.2021 11:31
Je ljubljanski UKC želel cepiti sorodnike zaposlenih? NIJZ daje prednost starejšim od 80 let.

STA poroča, da je na ljubljanski medicinski fakulteti po cepljenju zaposlenih ostalo nekaj odmerkov, ki so jih prejele tudi druge osebe, domnevno svojci nekaterih zdravnikov. Mesta, kjer poteka to cepljenje so že obiskali zdravstveni inšpektorji. Za STA so na a Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani  še pojasnili, da so prejeli 200 odmerkov cepiva za zaposlene, ki opravljajo delo za strokovno-zdravstveno dejavnost, ter tudi organizirali cepljenje.

Konec prejšnjega tedna pa je STA prejela tudi anonimno pismo, v katerem je avtor opozarjal, da so na ljubljanski medicinski fakulteti s cepivom proti covidu-19 cepili tudi družinske člane nekaterih zdravnikov, so še zapisali kolegi.

Prav tako je Časnik Finance pisale o domnevnem zbiranju seznama svojcev zaposlenih v ljubljanskem UKC, ki bi se bili pripravljeni cepiti, je UKC Ljubljana na svoji spletni strani objavili sporočilo za javnost, kjer pojasnjujejo:

Ljubljanski Univerzitetni klinični center je do danes, 15. januarja cepil proti novemu koronavirusu že 4.058 oseb. Poleg redno zaposlenih so med cepljenimi tudi 809 študentov, ki delajo v UKC Ljubljana, zaposleni na Medicinski fakulteti, Zavodu za transfuzijsko medicino in ZVD ter prostovoljci Rdečega križa in LPP, koncesionarji v zdravstvu in zaposleni v čistilnem servisu, varnostniki ter vzdrževalci opreme in sistemov,  ki opravljajo delo v UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana razpolaga z vso potrebno infrastrukturo in strokovnimi kadri ter logistično podporo za uspešno izvajanje cepljenja, zato so na pobudo zaposlenih zbrali okvirne podatke glede interesa za cepljenje sorodnikov, ki bi se lahko v času, ko pridejo glede na svojo ogroženost oziroma poklic na vrsto, namesto pri družinskih zdravnikih cepili na delujočih cepilnih mestih v UKC Ljubljana.

V UKC Ljubljana bi lahko na takšen način s cepljenjem po 500 oseb dnevno razbremenili družinske zdravnike. Hkrati pa so tovrstno pobudo posredovali na NIJZ. 

Vir: UKC Ljubljana, 11. januar 2021

Mnenje NIJZ je, da imajo v trenutni situaciji, ko je količina cepiva zelo omejena, prednost pri cepljenju zdravstveni delavci in sodelavci ter starostniki stari 80 let in več. Organiziranega cepljenja oseb glede na državno prioritetno listo tako nismo začeli in ga niti ne načrtujemo, dokler ne dobimo tovrstnih navodil in ustrezne namenske kvote cepiva, so še zapisali v sporočilu za javnost v UKC Ljubljana.

Starejše novice