Foto: Osebni arhiv Sare Leben
zalastritof
Sob, 25.9.2021 13:51
Skrbno izdelani izstopajoči modni kosi, ustvarjeni premišljeno in s srcem. To so Sara Leben Modni dodatki.

Stopiti na samostojno podjetniško pot ni enostavno. Treba se je posvetiti še marsičemu drugemu kot ustvarjalnemu procesu. Številni zato obupajo.

Ustvarjalka unikatnih modnih dodatkov Sara Leben je trdno odločena, da bo zastavljen projekt izpeljala do konca.

28-letnica ni ena izmed tistih, ki so svojo ustvarjalno žilico negovali in nadgrajevali že od otroštva. Tečaja šivanja se je udeležila šele pred dobrim letom in pol, saj se je želela naučiti osnov, da bi sešila kakšno poletno obleko.

»V šolskem sistemu kreativnosti ravno ne spodbujajo. Kot predšolskega otroka te še spodbujajo k risanju, s prihodom v osnovno šolo pa moraš sedeti, poslušati in vse početi po začrtanem vzorcu. Tako si pri likovni vzgoji recimo dobil dobro oceno za narisano rožo, če si se čimbolj približal temu, kako je roža videti v resnici,« razlaga temnolaska.

Na tečaj šivanja na Vrhniki se je prijavila s prijateljico. Izbrati si moral specifičen kos, ki si ga do konca tečaja izdelal. »Zadala sem si, da bom naredila torbico iz umetnega usnja. Mentorica, ki je delavnico vodila, je sicer izpostavila, da to ni ravno kos za začetnico, da se začetniki običajno lotijo kakšne majice s kratkimi rokavi,« se danes smeji 28-letnica. 

Ustvarjanje jo je med tečajem in po njem povsem posrkalo vase. »Kupila sem veliko materiala, vse mi je bilo všeč! Ker mi je veliko materiala ostajalo, sem razmišljala, kako bi ga lahko uporabila. Zato sem izdelala nekaj prstanov in ogrlic,« pove. Zatem je ta nakit začela tudi nositi. V nekdanji službi so ga tako opazile sodelavke.

»Ena od njih mi je dala velik zagon za delo, saj je nekaj kosov želela naročiti za decembrska darila.« In tako se je začela njena podjetniška pot.

Adijo, monotonost in pozdravljena, kreativa!

»Kreativen proces mi je prej v življenju zelo manjkal. Ko sem začela ustvarjati modne dodatke, sem ugotovila, kako zelo sproščujoče je. Pa tudi čas kar mine, sploh ne gledaš na uro,« veselo razlaga.

Konec lanskega leta se je, kljub temu da je bila redno zaposlena, odločila, da se v takratni službi ne vidi več. Da je preveč monotona. »Doma sem naredila delavnico in si rekla, da bom nekaj časa posvetila samo ustvarjanju modnih dodatkov,« razlaga. 

Marsikomu se zdi, da ob vsakodnevnih obveznostih nima dovolj časa, da bi lahko hobi razvil do te mere, da bi ta lahko postal služba. A 28-letnica ob tem odločno in pomenljivo izpostavi: »Kaj pa je nekaj mesecev v primerjavi s 40 leti delovne dobe?«

Izstopajoči kosi, ki ustvarjajo poseben videz

Temnolaska ustvarja lične modne dodatke iz umetnega usnja, kosi pa so večinoma izstopajoči. Zato si stilsko gledano želi strank, ki si upajo izstopati. Takšnih, ki jih to ne omejuje ali teži. 

Ker v to skupino spada dokaj majhno število ljudi, je med njenimi modnimi dodatki seveda moč najti tudi pomanjšane različice velikih izstopajočih kosov, druge oblike, ki pa so še vedno nekaj posebnega:

»Da se še vedno jasno vidi, da je kos nekaj posebnega, ampak mimoidočih ne ‘šokira’,« pojasni. Veliko ji pomeni, da se stranke zavedajo, koliko vloženega truda in časa je za določenim modnim kosom.

Želi si, da bi imeli njeni izdelki družbeno odgovorno noto, v smislu sodelovanja s slovenskimi dobavitelji. A določene stvari v tej smeri so težko izvedljive, saj je sodelovanje z izključno slovenskimi dobavitelji, recimo pri kovinah, ki so del modnih dodatkov, zelo težko.

Že zdaj pa od vsakega prodanega kosa en evro da v dobrodelni sklad za spodbujanje kreativnosti med mladimi.

Opozori, da je v svetu potrošništva trenutno veliko zavajanja, povezanega s trditvami o trajnosti, saj »ima nekdo izdelek v papirnati škatlici, ne v plastični, pa že trdi, da gre zato za trajnosten izdelek«.

Sama v prihodnje načrtuje izdelovanje modnih dodatkov tudi iz ostankov umetnega usnja ostalih ustvarjalk in tako narediti nekaj za okolje, želi pa si tudi, da bi imelo njeno delo dobrodelno noto.

»Ne glej pod noge, enostavno pleši«

Iz nule začeti podjetniško pot ni enostavno. Vsak podjetnik pa ve, da delo zajema veliko več kot le ustvarjalni proces. »Najprej čisto te birokratske zadeve, ki niso zapletene, a da jih urediš, porabiš veliko časa.

Če ponujaš izdelke, je fino, da jih znaš fotografirati, česar se moraš naučiti, se udeležiti kakšnega tečaja. Tu je tudi slavni marketing, ki se ga je treba lotiti strateško, pa finančni del, povezan s tem, kako sploh postaviti ceno,« strne in doda: »Na to te nihče ne pripravi in tega te prej nihče ne nauči.«

A 28-letnice to od dela nikoli ni odvrnilo. »Na to gledam kot na celoto. Ustvarjalni proces je le del te celote,« pove Sara Leben, ki se z ustvarjanjem modnega nakita ukvarja v okviru registriranega osebnega dopolnilnega dela.

Kljub temu, da je mali podjetnik »za vse sam«, je v Sloveniji je veliko programov in projektov, v okviru katerih podjetnikom ponujajo znanje in sodelovanje s strokovnjaki na določenih področjih, ki posameznikom pridejo prav ob razvijanju lastne poslovne ideje. 

Eden takšnih je recimo projekt Podjetno nad izzive, v katerega je trenutno vključena Sara Leben. Namenjen je temu, da podjetniki čas namenijo razvoju in raziskavi, povezani z njihovo idejo ali poslom, traja štiri mesece, v tem času pa so z razpisom izbrani podjetniki za delo plačani. »Prepleta se veliko področij, veliko se naučiš in spoznaš zelo raznolike ljudi,« poudarja temnolaska.

Vsakomur, ki okleva s prvim korakom na poti do svojih sanj, bi Sara Leben svetovala naslednje: »Najpomembnejše je, da začneš. Da se ne obremenjuješ, kaj boš naredil narobe. In da si vztrajen.« Izpostavi pa še naslednjo misel: »Ne glej pod noge, ali delaš prav, enostavno pleši.«

Starejše novice