Ljubljanainfo
Pet, 17.11.2023 07:00
Zdaj, ko je vožnja z električnimi skiroji v Ljubljani mnogo bolj regulirana, se pojavlja tudi konkurenca.

Mikromobilnost ima vse pomembnejšo vlogo pri doseganju ciljev trajnostnega prometa v mestih, saj je ena izmed rešitev za nenehne izzive mest, kot so zmanjšanje prometnih zastojev ter onesnaženosti zraka in hrupa. 

Koliko uporabnikov sicer izbere električni skiro iz okoljevarstvenih razlogov ter koliko ponudnikov jih iz istega razloga ponuja, je sicer vprašljivo, neizpodbitno pa je dejstvo, da gre za izredno hitro rastočo industrijo.

»Ponujamo udoben in cenovno ugoden način premikanja po mestu, ne da bi bili vezani na lasten ali javni prevoz. Naš cilj je olajšati urbano mobilnost in našim strankam zagotoviti nepozabno izkušnjo,« piše na uradni spletni strani ponudnika električnih skirojev za izposojo, imenovanega KVIK.

Kot vse kaže, so po uspešnem vstopu na slovenski trg, ki se je pred nekaj meseci zgodil v Kopru, KVIK skiroji zdaj počasi začeli zavzemati še ulice prestolnice. 

Foto: zajem zaslona/Kvik-scooter.com

V Ljubljani že zgodovina težav

Električni skiroji so bili že mnogokrat na tapeti javne kritike Ljubljančanov. Spomnimo, mnoge spremembe je bil prisiljen uvesti prvi ponudnik električnih skirojev za izposojo Bolt.

Prva zadeva je bila omejitev hitrosti na pet kilometrov na uro na območju peš cone. To pomeni, da med vožnjo hitrost avtomatično pade, ko se bo voznik zapeljal v peš cono.

»Vendar to ne pomeni, da lahko vozi pet kilometrov na uro, ampak mora paziti na pešca pred seboj ali nasproti in mu mora dati prednost,« je bil ob uvedni spremembe jasen župan Zoran Janković

Naslednja težava, ki so se je lotili, je sam kraj odlaganja skirojev po končani vožnji.

»Glede puščanja skirojev smo se dogovorili, da bomo označili prostore, kjer jih lahko puščajo, ob kolesarskih stojalih v peš coni. Naredili bomo neko oznako, kjer bodo lahko skiroje pustili, vse ostale skiroje, ki bodo puščeni, bomo pobrali z našimi vozili Voke Snage.«

Ta dogovor naj bi sporočal, da se ljudje lahko vozijo s skiroji, ampak pod pogojem, da spoštujejo pešce; in zdi se, da je bil uspešen, saj lahko zdaj širom Ljubljane najdemo posebna parkirišča za e-skiroje, ki jih uporabniki dokaj dosledno tudi upoštevajo.

Foto: TW/Uporabna stran

Starejše novice