Slika je simbolična.
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 4.10.2021 21:55
V Ljubljani bo do petka potekala organizirana mednarodna vaja SIQUAKE 2020, ki velja za največjo praktično vajo s področja ravnavnja ob potresu v zadnjih desetih letih.

Na območju Ljubljane bo od 4. do 8. oktobra potekala mednarodna vaja SIQUAKE 2020, katere predpostavka je, da je osrednjo Slovenijo prizadel močan potres.

Gre za največjo praktično vajo s področja ravnanja ob potresu v zadnjih desetih letih in prvo, ki jo sofinancira Evropska unija.

Scenarij vaje predvideva, da je osrednjo Slovenijo v zgodnjih jutranjih urah prizadel potres z intenziteto VII-VIII po evropski potresni lestvici, z žariščem potresa 10 kilometrov jugo-vzhodno od Ljubljane.

Kje bo potekala vaja? 

Vaja bo potekala na različnih lokacijah po Ljubljani, v Logatcu ter na Vrhniki.

Iz Mestne občine Ljubljana bo sodelovalo približno 200 pripadnikov Civilne zaščite, Gasilske brigade Ljubljana, javne gasilske službe Mestne občine Ljubljana, Enote za iskanje in reševanje v urbanem okolju Mestne občine Ljubljana, Rdečega križa Slovenije, območne enote Ljubljana, ter taborniki in skavti. 

Načrt potresne vaje

Udeleženci vaje bodo ocenjevali stanje in poškodovanost objektov, identificirali potrebe in prednostne naloge, vadili postopke iskanja in reševanja iz porušenih ali poškodovanih objektov podpiranja in stabilizacije poškodovanih stavb.

Vadili bodo tudi postopke nujne medicinske pomoči, logistične podpore, izvajanja sistema nudenja podpore države gostiteljice, zagotavljanja začasnih množičnih zatočišč za prizadeto prebivalstvo ter načrtovanja srednjeročnih množičnih zatočišč.

Scenarij vaje predvideva tudi preizkus postopkov in aktivnosti vodenja, poročanja, usklajevanja ter preizkus postopkov mehanizma Unije na področju civilne zaščite in mednarodnega odziva z vključevanjem različnih modulov ter drugih odzivnih zmogljivosti v nacionalni odziv.

Starejše novice