Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Pet, 17.12.2021 20:07
Restavracija Sedem je šolska restavracija Visoke šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki omogoča študentom, da opravijo del obvezne prakse.

Skoraj vsaka šola ima šolsko kuhinjo, a le ena v Sloveniji ima šolsko restavracijo. Restavracija Sedem, ki deluje v okviru Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor, je namreč prva šolska restavracija v Sloveniji, v njej pa delajo in se izpopolnjujejo kar učenci šole.

A tu ne gre za običajno šolsko menzo, temveč za vrhunsko restavracijo, ki je uvrščena med najboljše slovenske restavracije, prejela pa je tudi številna mednarodna priznanja.

Restavracijo vodi Tadej Ljubec, sicer profesor praktičnega pouka strežbe.

Klic ga je privabil nazaj v Maribor

Tadej Ljubec je svojo karierno pot začel prav na Višji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, ko se je ta nahajala še na stari lokaciji na Teznu.

Pot ga je nato vodila v tujino, kjer je delal več let, dokler nekega dne ni prejel klica, z vabilom, da se vrne na svojo šolo. Vabilu se je odzval in se vrnil v Maribor, kjer je poučeval strežbo in praktični pouk. 

»In tako sem se vrnil v bistvu nazaj na šolo, kjer sem začel opravljati delo inštruktorja praktičnega pouka in potem v roku leta dni sem postal vodja restavracije,« pripoveduje.

Med najboljšimi v Sloveniji, pobirajo mednarodna priznanja

Restavracija Sedem je hitro začela z osvajanjem mednarodnih priznanj in uvrščanjem v kulinarične vodnike. Slovenski kulinarični poznavalci jih uvrščajo na sezname najboljših restavracij pri nas, že tretje leto zapored pa jih je vodnik Gault&Millau uvrstil med najboljše restavracije v Mariboru.

Še posebej so ponosni na priznanje Michelinov krožnik. Ta mednarodni prestižni vodnik po restavracijah jih je uvrstil med 53 najboljših restavracij v Sloveniji in jo tako postavil na gastronomski zemljevid sveta.

Gre za prestižno priznanje, ki izhaja iz izbire svežih surovin in skrbno pripravljenih in kreativnih krožnikov. 

Študentje so enakovredni sodelavci

Posebnost restavracije je, da vključujejo študente v strežbo in pripravo hrane v kuhinji. Njihov cilj je, da študentje spoznajo vse delovne procese od začetka pa do konca delovnega dneva v gostinstvu. Tako zanje niso le študentje na praksi, temveč njihovi enakovredni sodelavci. Spoznavajo različne stile in tipe gostinskih storitev, od cateringov, do poslovnih pogostitev. Študentje pri tem delajo pod budnim očesom mentorjev, ki jih pri delu usmerjajo in jim pomagajo.

»Restavracija je koristna, je avtentična in je prostor, kjer se napake dogajajo, ker je na koncu dneva to še vedno neke vrste učilnica,« pove Ljubec.

Obenem je restavracija za šolo velika pridobitev, saj njihovi študenti pridobljeno teoretično znanje tu uporabijo v praksi. Urijo se v pripravi dobre kave, naravnih sokov, spoznavajo surovine, sestavljajo in pripravljajo jedi in sladice vseh vrst, razvijajo in utrjujejo spretnosti pri sprejemanju gostov in v strežbi, organizirajo delo, razmišljajo o uvajanju novitet, pojasnjujejo na šoli.

Nikoli ne veš s kom boš danes delal

Dodaten izziv pri delu v tovrstni restavraciji predstavlja tudi število študentov, ki vsako leto v restavraciji Sedem opravlja prakso. Teh je vsako leto od 120 do 140.

»Zagotovo je to poseben izziv, ker do zjutraj ne veš, s kom boš tisti dan delal, s kom boš delil bremene in izzive dela.«

Sodelujejo pa tudi s tujimi študenti, ki pridejo na prakso v restavracijo v sklopu programa mednarodnih izmenjav Erasmus+. Vsako leto na izmenjavo pride okoli 50 do 60 študentov. Letos gostijo študente iz Rige, glavnega mesta Latvije, od koder so bili na izmenjavi že študenti v predkoronskem letu 2019, leta 2018 pa so gostili študente iz Portugalske.

Starejše novice