Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 1.9.2021 11:50
Nezakonito odloženi odpadki ogrožajo naše okolje, vodo in zdravje.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je z izvajalcem Dolinšek transport podpisal pogodbo za izvedbo priprave zemljišča za odstranitev nezakonito odloženih odpadkov na območju Zbirnega centra ML Surovine v Zalogu, zaradi katerih obstaja nevarnost za nastanek okoljske škode. 

Vizjak je poudaril, da bodo na Ministrstvu za okolje in prostor »v vseh primerih ravnali tako, kajti nesprejemljivo je, da nelegalno odloženi odpadki ogrožajo naše okolje, vodo, zdravje ljudi«.

Minister Andrej Vizjak in direktor podjetja Dolinšek transport Miha Dolinšek sta podpisala pogodbo za izvedbo del. (Foto: Janja Pavlin)

Težava je predvsem onesnaževanje vode

Da se problemi ne bi stopnjevali in s tem ogrožali zdravje in okolje, predvsem na površinah, ki za to niso primerne, je minister julija z odločbo odredil odstranitev teh odpadkov. 

»Ker ob kontrolnem inšpekcijskem pregledu zavezanec ML Surovine ni izpolnil odločbe, smo začeli z izvršbo. Ker je podjetje nelikvidno, bomo to storili po drugi osebi. Postopek bo potekal v dveh fazah. V prvi gre za pripravljalna dela, druga pa je odstranitev odpadkov. Pogodba je vredna 77.781 evrov z davkom,« je povedal Vizjak.

Minister je izpostavil, da povzročitelj in lastnik iz te situacije ne bosta odšla brez prevzema odgovornosti:

»Tega ne bomo dopustili. Ker govorimo o kazenski odgovornosti, bo policija opravila svoj del odgovornosti, Ministrstvo za okolje in prostor pa bo izterjalo ta sredstva, ki jih bomo sedaj založili za sanacijo nelegalno odloženih odpadkov v Zalogu. Mi smo to dolžni narediti zaradi ljudi in okolja ter preprečiti nadaljnjo škodo. To ne odtehta nobenega denarja, kajti škodo moramo preprečiti.«  

Zakon bo ščitil pred okoljskimi nepridipravi

Minister je predstavil tudi rešitve za preprečevanje tovrstnih nelegalnih dejanj v novem Zakonu o varstvo okolja, ki je v tem trenutku v postopku za sprejetje:

»V Zakonu o varstvo okolja je določba, da se tovrstni primeri ne bi več dogajali, in sicer bo moral biti vsak upravljavec odlagališča odpadkov tudi lastnik zemljišča. V zakonu bomo uredili tudi način ukrepanja v takšnih primerih, ko ne gre za okoljsko nesrečo, ampak za zavestno ravnanje.«

Vizjak je predstavil tudi sistemsko reševanje problema z odlaganjem komunalnega blata:

»Ministrstvo za okolje in prostor je aktivno pristopilo k reševanju problema. Že v programu koriščenja sredstev podnebnega sklada namenjamo denar sofinanciranju monosežigalnic za komunalno blato.

Občinam bomo šli nasproti in bomo sofinancirali te projekte v višini finančne vrzeli s ciljem, da ta problem končno sistemsko rešimo in da bomo tudi na tem področju v Sloveniji samozadostni. Ne gre za sežigalnice gorljivih frakcij mešanih komunalnih odpadkov, ampak za monosežigalnice odpadnega blata. Zaradi varstva okolja bodo dopuščene le najboljše razpoložljive tehnologije.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice