Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 16.1.2024 12:20
Projekt se s točke nič ni premaknil že debelo desetletje. Razpis naj bi dočakali kmalu.

Podhod Ajdovščina je (poleg tistega, ki osrednjo železniško postajo povezuje z Vilharjevo cesto) eden izmed najbolj pozabljenih in zanemarjenih podhodov v Ljubljani. 

Njegova revitalizacija se zdi zares nujna - in župan mesta Zoran Janković se tega zaveda. Tudi zato je novembra minulo leto na eni izmed svojih novinarskih konferenc v okviru spodletelih projektov omenil tudi prenovo le-tega in izrazil upanje, da bo slavni podhod iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja kaj kmalu znova zaživel.

In to bi se lahko zgodilo (ali vsaj začelo dogajati) kaj kmalu. 

»Z gradnjo minipleksa mestnega kina v središču prestolnice želijo mestne oblasti povečati število projekcij, število predvajanih filmov in število gledalcev. Izgradnja minipleksa naj bi prispevala k oživitvi podhoda Ajdovščina v Ljubljani, rezultati obiska programov v Kinodvoru pa kažejo, da je novo, večje in sodobnejše filmsko prizorišče v mestu potrebno,« so o gradnji novega kina v osrčju mesta pred časom sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Če bo predvidoma marca izveden javni razpis za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del, se bo gradnja minipleksa lahko začela že letos. 

Projekt bi lahko bil po nekaterih napovedih zaključen že prihodnje leto.

Najprej arheologi, nato gradbinci

Trenutno poteka recenzija projektne dokumentacije za rešitev, ki sta jo skupaj pripravila arhitekturna biroja Arhitektura in Skupaj arhitekti, ki je bila izbrana v javnem naročilu leta 2020. 

Gradnja samega objekta naj bi trajala 12 mesecev, pred tem pa se načrtuje izvedba arheoloških izkopavanj, ki bodo predvidoma trajala od treh do štirih mesecev.

Ocenitev celotne vrednosti investicije bo možna šele ob zaključku projektiranja, recenziranja in preverjanja skladnosti projektantskih cen materialov ter storitev z aktualnimi cenami na gradbenem trgu. Kljub oceni vrednosti investicije v višini 7,2 milijona evrov ob podpisu pogodbe s projektanti decembra 2020, se je ta februarja lani povečala na 10,9 milijona evrov.

Kaj vse bo zajemal kompleks?

Septembra lani je direktorica Kinodvora, ki bo upravljal novo dvorano, Metka Dariš na novinarski konferenci poudarila, da so prvotno načrtovali odprtje minipleksa mestnega kina v podhodu Ajdovščina že leta 2022. Vendar pa je pandemija za dve leti zavlekla sprejetje okoljskega prostorskega načrta, brez katerega ni bilo mogoče pridobiti gradbenega dovoljenja.

Minipleks mestnega kina bo na koncu vključeval pet kinodvoran in obsegal osrednji paviljon med Argentinskim parkom in Slovensko cesto. Ta paviljon bo namenjen prodaji vstopnic in baru, ki se bo v lepem vremenu razširil tudi na prosto - proti parku. 

V odprtem in osvetljenem prostoru osrednje avle podhoda bodo razporejeni sklopi velikih in malih dvoran ter večnamenska dvorana. Ta bo omogočala nemoteno izvajanje različnih dejavnosti mestnega kina, medtem ko se bo lahko ob večjih prireditvah večnamenski prostor preprosto razširil v preddverje. 

»Novi kompleks v podhodu Ajdovščina nam bo rešil prostorsko stisko, saj bomo lahko vzporedno prikazovali redni kot tudi ves preostali filmski program. Obenem pa bomo lahko filme tudi kontekstualizirali: če bo na primer na rednem sporedu najnovejši film določenega avtorja, bomo lahko občinstvu ponudili tudi priložnost, da vidijo njegova starejša dela, s čimer bomo poskrbeli za globljo in bolj vsestransko izkušnjo,« je za RTV povedala Dariš.

Starejše novice