Nova znanja nabiramo tudi na učnem vrtu na vrtičkih na Rakovi jelši. Foto: MOL
Mestna občuina septembra na vrtičkih na Rakovi jelši pripravlja niz brezplačnih predavanj za vrtičkarje, ki jih bo vodila mentorica na tamkajšnjem učnem vrtu Marjana Kajzer Nagode.

Predavanja bodo potekala vsako sredo v septembru ob 17. uri

Kaj pripravljajo?

2. september: Pridelava lastnega semena. Kako začeti z lastno semensko zbirko? 
Bodimo samooskrbni tudi s semenom – naučimo se pridelovati seme na svojem vrtičku. Opis postopkov pridelave semena za glavne vrtnine. Kako začeti svojo zbirko semena, kako ga hraniti i na kaj vse moramo biti pozorni.

9. september: Rastline za zeleno gnojenje - zakaj so koristne in katere bomo posejali
Kaj je namen zelenega gnojenja na našem vrtu. Katere rastline lahko uporabimo za zeleno gnojenje spomladi in katere jeseni.

16. september: Zimske solate in prezimni radiči
O sejanju in oskrbi zimskih solat, ki bodo prezimile na našem vrtu in nas razveseljevale spomladi. Katere sorte solat so primerne, kako jih posejemo in kaj z njimi spomladi. Katere radiče sadimo in sejemo zadnje.

23. september: Jesensko sajenje česna in čebule – izbor sort in postopki
Namen jesenskega sajenja čebule in česna. Kako pripravimo gredice in na kaj moramo paziti. Kateri so dobri sosedi. Kakšna bo spomladanska oskrba, da bo pridelek obilen in kvaliteten.

30. september: Vrtnarjev dnevnik
Zakaj je pomemben vrtnarjev dnevnik? Kako ga voditi, kaj vse si bomo zapisali in narisali vanj in kaj vse se iz njega lahko naučimo.

Na učni vrt po spodbudo in nova znanja

Marjana Kajzer Nagode pravi, da vrtičkarji spodbudo najlažje dobijo v skupini drugih vrtičkarjev, ki imajo podobne težave, ali pa preko izkušenj že kar rešitev zanje in doda: "Med seboj ne tekmujemo – ni pomembno, kdo ima večjo solato in bolj košat fižol. Vsi v vrtnarjenju uživamo in če so vremenske neprilike še tako neprijetne, vedno se najde nekaj, kar odnesemo v košari domov."

Mentorici na učnem vrtu na Rakovi jelši največ pomeni, ko vidi, da vrtičkar živi s svojim vrtom, ga obdeluje po svojih zmožnostih in predstavah, obenem pa pri tem uživa in nehote skrbi tudi za svoje boljše psihofizično počutje. "Mišice se razgibajo, skrbi in slaba volja na vrtu kar izpuhtijo, domov odhajamo vedno sproščeni in zadovoljni. Vrtnarjenje je ena izmed oblik hortikulturne terapije, ki dokazano pomaga. Vesela sem tudi, ko po nasvet pride izkušen vrtičkar; tako lahko izmenjamo izkušnje in se vsi skupaj več naučimo. Zato na predavanja vabim vse, ki že vrtnarijo, pa tudi tiste, ki jih je to šele zamikalo in bi radi videli, kakšno je vrtičkarsko življenje – pridite, veseli vas bomo!"

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice