Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 4.11.2020 21:56
O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta in vladni govorec Jelko Kacin.

Po enem tednu smo danes znova presegli prag dva tisoč novih okužb v enem dnevu, delež pozitivnih testov je bil kar 32-odstoten, a reprodukcijsko število še naprej pada. Kot je dejal vladni govorec Jelko Kacin, gre za dragocen in spodbuden podatek, a to še ne pomeni, da si lahko oddahnemo. 

»Še vedno imamo po državi kar nekaj precej močnih lokalnih žarišč. Beltinci kar 30 novih okužb, Murska Sobota 38, pa Velenje 49, Celje 48, Slovenska Bistrica 29, Brežice 23. Škofja Loka 49, Kranj pa kar 75 novih okužb,« je opozoril in v nadaljevanju predstavil številke, ki prikazujejo zasedenost bolnišničnih postelj, reprodukcijsko število in 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev.

Od včeraj pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje deluje tudi telefon za psihološko podporo prebivalcev ob epidemiji. Strokovna pomoč je na voljo 24 ur na brezplačni številki 080 51 00.

Število hospitaliziranih bo še naraščalo

V nadaljevanju je zdravnik iz Jesenic Robert Carotta, ki je tudi koordinator za covid bolnišnične postelje v Sloveniji pri ministrstvu za zdravje, predstavil stanje na tem področju. Carotta se je javljal preko Zooma, saj je tudi sam staknil okužbo s koronavirusom in zbolel.

»Naj sporočim, da to ni hec. Po nekaj dnevih blagega poteka je prišla povišana telesna temperatura, vonj je odšel in boli me čisto vse. Potek bolezni je, kot vemo, zelo nepredvidljiv,« je povedal in poudaril, da slovensko zdravstvo še zmeraj deluje, kljub temu da smo imeli eno najvišjih rasti okužb v Evropi.

Tudi po njegovih ocenah so številke spodbudne, a v obdobju 14 dni je še naprej pričakovati rast hospitalizacij. Zatrdil je, da je prostora dovolj in tudi opreme, a ostaja problem kadra. Zmanjkuje predvsem kadra za najtežje bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ob tem na pomoč iz tujine ne smemo računati.

»Vse bolnišnice dvigujejo navadne in intenzivne posteljne kapacitete. Menim, da lahko s takim pristopom, kot smo ga Slovenci pokazali, zdržimo to epidemijo. Spisali bomo zgodbo o uspehu,« je še dejal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice