Foto: Bobo
Nika Vajnhandl
Pon, 15.11.2021 18:00
Gostinci so prejšnji teden pozvali vlado, da odpravi ukrep izpolnjevanja pogoja PCT pri dostavi in prevzemu hrane. Ministrstvo za zdravje pa pravi, da so bojazni gostincev odveč, saj je dostava na domu zabeležena kot izjema.

Gostinci so prejšnji teden na spletni strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pozvali vlado, naj »odpravi nekatere nesmiselne ukrepe, kot je izpolnjevanje pogoja PCT pri dostavi in prevzemu hrane«.

Po mnenju gostincev to namreč ni logičen ukrep, »saj tudi v živilski trgovini potrošnik ne potrebuje PCT pogoja, ko kupi oziroma prevzame hrano. Poleg tega je naročilo hrane prek spleta ali telefona, zato je nemogoče vnaprej vedeti, ali potrošnik izpolnjuje pogoj PCT«.

Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrno-podjetniški zbornici Slovenije, je na spletni strani zapisal: »Ob že tako velikem upadu prometa, ki ga beležijo gostinci, je odprava pogoja PCT za dostavo in osebni prevzem nujna, če želimo vsaj malo ublažiti izpad prometa v gostinskih lokalih.«

»Potrošniku ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT«

Prejeli smo odgovor ministrstva za zdravje, da pri prevzemu hrane in pijače na domu potrošniku ni treba izpolnjevati pogoja PCT, saj je takšna storitev izjema v skladu s petim odstavkom tretjega člena odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19.

Ministrstvo dodatno pojasnjuje, da za vse ostalo blago, ki ga potrošniki naročijo in plačajo preko spletne trgovine, morajo v skladu z odlokom izpolnjevati pogoj PCT, ne glede na to, kje ga prevzamejo - doma ali na prevzemni točki, ki je izven prodajalne. 

Tudi iz Wolta razlagajo, da se s to problematiko ne srečujejo, saj je njihova dostava že v osnovi brezkontaktna.

Iz Glova pa povedo, da trenutno beležijo povečano število naročil, ki je v skladu s fazo v kateri trenutno so glede na njihov poslovni načrt.

PCT pogoj naj preverjajo tudi poštarji

Sindikat poštnih delavcev na svoji spletni strani prav tako opozarja, da omenjen odlok zahteva, da bi morali poštarji pri vročanju knjiženih pošiljk – torej tudi paketov in priporočenih pisem – pri strankah preverjati, ali izpolnjujejo pogoj PCT, in jim, če ga ne izpolnjujejo, paketa ali pisma ne bi smeli izročiti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice